Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

"Λουκέτο" στο περιοδικό Δίφωνο

Ενημέρωση 21/1: Όπως δημοσιεύτηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα Typologies.gr, το Δίφωνο θα συνεχίσει να κυκλοφορεί με διευθυντή εκ των προσώπων που ΔΕΝ υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας των συντακτών, και με πολύ χαμηλό κόστος έκδοσης: άλλη μια περίπτωση "αναδιάρθρωσης" μέσω λουκέτου και απολύσεων... Συγχρόνως, πληροφορηθήκαμε ότι οι απλήρωτοι "εξωτερικοί συνεργάτες" του περιοδικού εξοφλήθηκαν, όχι όμως και οι συνάδελφοι στη Modern Times, που παραμένουν απλήρωτοι για τον Δεκέμβριο.
  

Μετά τις περικοπές εξωτερικών επιμελητών και τις καθυστερήσεις πληρωμών στον εκδοτικό οίκο Modern Times, με τις οποίες έκλεισε το 2010, ο όμιλος Γιαννίκου υποδέχθηκε το 2011 βάζοντας "λουκέτο" στο ιστορικό μουσικό περιοδικό Δίφωνο. Η μεγάλη πλειοψηφία των συντακτών του περιοδικού ήταν, βέβαια, κι αυτοί "εξωτερικοί συνεργάτες" με μπλοκάκι, ανάμεσα τους και συνάδελφοι, μεταφραστές και διορθωτές. Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων στο Δίφωνο, με την οποία ο ΣΜΕΔ συντάσσεται πλήρως, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα τους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥ

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, η εταιρεία Best End, ιδιοκτησίας του Ομίλου Γιαννίκου, ανακοίνωσε το κλείσιμο του ιστορικού μουσικού περιοδικού Δίφωνο. Το Δίφωνο κυκλοφορεί αδιαλείπτως από τον Οκτώβριο του 1995 και αποτελεί θεσμό στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα. Στις σελίδες του φιλοξενήθηκε το σύνολο των σημαντικότερων προσώπων και τάσεων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος των εντύπων «Ποπ & Ροκ» και «Όασις» που ανήκουν στην ίδια εταιρεία.


Για αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του Διφώνου θεωρούμε ως μοναδικό υπεύθυνο τις κομβικές επιλογές της ιδιοκτησίας του περιοδικού, επιλογές οι οποίες αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του. Ένας ιστορικός τίτλος, λοιπόν, κλείνει, σε αντίθεση με τις διαθέσεις και τη στήριξη που τόσο η συντακτική ομάδα όσο και το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό εξέφραζαν προς το περιοδικό.

Οι συντάκτες του Διφώνου παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και μήνες, ωστόσο συνεχίσαμε μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας του, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με συνέπεια. Για όλους εμάς, το Δίφωνο δεν ήταν μόνο ένα μέσο βιοπορισμού, αλλά ένα πεδίο έκφρασης και δημιουργίας που πήγαζε από την αγάπη μας για τη μουσική και το ελληνικό τραγούδι, μια όαση ποιότητας στην έρημο του ευτελούς «πολιτισμού».

Εμείς οι συντάκτες και εργαζόμενοι στο Δίφωνο:
- Διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο του περιοδικού και διεκδικούμε τη συνέχιση της έκδοσής του.
- Απαιτούμε την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων μας, καθώς και την απορρόφηση των μισθωτών συναδέλφων μας σε άλλες θέσεις του ομίλου, σε περίπτωση που δεν συνεχίσει η έκδοση του Διφώνου.
- Εάν η έκδοση του περιοδικού δεν είναι εφικτή υπό το τωρινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλώνουμε την πρόθεση μας να αγωνιστούμε  εμείς οι ίδιοι, με κάθε πρόσφορο μέσο για τη συνέχεια ύπαρξης  του Διφώνου.

Καλούμε την ΕΣΠΗΤ και τα υπόλοιπα σωματεία στο χώρο του Τύπου να καταδικάσουν το γεγονός. Καλούμε τους αναγνώστες, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της διανόησης να γνωστοποιήσουν την αντίθεση τους στο κλείσιμο του Δίφωνου.

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες και τους ανθρώπους του πολιτισμού που στάθηκαν πλάι στο περιοδικό για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, συνοδοιπόροι μιας συναρπαστικής διαδρομής. Ελπίζουμε αυτή η διαδρομή να έχει συνέχεια και να συναντηθούμε ξανά σύντομα.
 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΦΩΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: