Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Για τα γεγονότα της γενικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη


Εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων οικονομικής εξαθλίωσης, κυβέρνηση, αστυνομία και δικαστές προχώρησαν σε μια επίδειξη κατασταλτικής βαρβαρότητας σε βάρος της απεργιακής κινητοποίησης της 26ης Σεπτέμβρη: απαγόρευση συγκεντρώσεων, μαζικές προσαγωγές και προληπτικές συλλήψεις, βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ για τη διάλυση της πορείας, απόδοση ανυπόστατων κατηγοριών στους συλληφθέντες και ενεργοποίηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού για την ενοχοποίησή τους.

Σε τρεις περιοχές της Αθήνας, υπήρξε απρόκλητη κατασταλτική επίθεση σε ανοιχτές απεργιακές προσυγκεντρώσεις τις οποίες είχαν καλέσει συνελεύσεις γειτονιάς. Στην πλατεία Γαρδένιας, στου Ζωγράφου, η αστυνομία χτύπησε και κυνήγησε τους διαδηλωτές στα γύρω στενά. Πάνω από 20 άτομα οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, εκ των οποίων 12 συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ανήλικοι μαθητές. Στο Παγκράτι, οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή τους στην απεργιακή πορεία, ενώ για τον ίδιο σκοπό έγιναν προσαγωγές στη Δάφνη. Ακολούθησαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις στο κέντρο της πόλης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 22 συλληφθέντες της γενικής απεργίας εμπλουτίστηκαν με τον γνωστό «κουκουλονόμο», μετατρέποντας τη δίωξή τους σε κακουργηματική, εξαιτίας χάρτινων χειρουργικών μασκών που είχαν μαζί τους για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Με ένα εντυπωσιακό άλμα, για να καλύψει την απόσταση μεταξύ προληπτικής σύλληψης και προληπτικής καταδίκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καυχήθηκε στη Βουλή ότι «πιάστηκαν κουκουλοφόροι που θα πάρουν το δρόμο τους», δίνοντας απροκάλυπτα εντολές για τον χειρισμό της υπόθεσης. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα του ολοκληρωτισμού, δύο μέρες αργότερα, στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες εννέα εκ των συλληφθέντων, οι οποίες αναπαράχθηκαν εκτενώς από τρομολάγνα ΜΜΕ.

Είναι σαφές ότι το «τεκμήριο της αθωότητας» κουρελιάζεται για μια ακόμη φορά από τους θιασώτες της «νομιμότητας», προκειμένου να κατασκευαστούν ένοχοι και να προφυλακιστούν, πράγμα που τελικά δεν συνέβη. Πέρα όμως από αυτό, το γεγονός ότι οι αρχές καμαρώνουν που περιφέρουν στις τηλεοπτικές οθόνες την εικόνα ανθρώπων-ομήρων, με εμφανή πάνω τους τα σημάδια της αστυνομικής κακοποίησης επειδή διανοήθηκαν να διαδηλώσουν, εξυπηρετεί κυρίως την αποστολή ενός μηνύματος εκφοβισμού προς όλους μας: όσοι δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους και επιμένουν να αντιστέκονται στην καπιταλιστική επιδρομή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ολοένα πιο αυταρχικές όψεις της κρατικής τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το καθεστώς παρέχει αφειδώς ασυλία στις χειρότερες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης που ομοιάζουν με συνθήκες δουλείας, στην ωμότητα των σωμάτων ασφαλείας και στην εγκληματική δράση νεοναζιστικών συμμοριών.

Στον καιρό της καπιταλιστικής κρίσης και των Μνημονίων, το μόνο που επιτρέπεται είναι να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στα αφεντικά και να σηκώνουμε το χέρι απέναντι στους πιο αδύναμους. Και αυτό που απαγορεύεται διά ροπάλου είναι να οργανωνόμαστε ταξικά και να αγωνιζόμαστε συλλογικά ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Ως Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες της απεργιακής κινητοποίησης, απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους και υπενθυμίζουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όσους και όσες αγωνίζονται καθημερινά για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους και την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, για τη συλλογική απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης και της κρατικής καταστολής.