Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

[Ενημέρωση: Δίκη 16/3/2015] Ψήφισμα συμπαράστασης στους πολιτικά διωκόμενους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

:

Ενημέρωση 12/3/2015: Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 δικάζονται τελικά οι 5 φοιτητές του Ιονίου ενάντια στους οποίους έχει στηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μια ατελείωτη δικογραφία, από καθηγητές τους και φοιτητοπατέρες του πανεπιστημίου, η οποία στην ουσία συλλέγει καταγγελίες, επιστολές και μαρτυρίες σχετικά με «περιστατικά» φοιτητικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα το 2011 και το 2012. Η αλληλεγγύη μας στους φοιτητές είναι δεδομένη, το ίδιο και ο αποτροπιασμός μας για το ποιόν των κατηγόρων τους, οι οποίοι επιμένουν μέχρι τέλους στην ποινικοποίηση και την καταστολή κάθε είδους αντίδρασης ενάντια στη δυστοπία ενός ασυλοποιημένου και αγοραίου πανεπιστημίου. 

Ακολουθεί πλήρης ενημέρωση για την υπόθεση, όπως έχει εξελιχθεί από το ξεκίνημά της, καθώς και ψήφισμα του ΣΜΕΔ υπέρ των διωκόμενων φοιτητών.


***

Ενημέρωση 21/2/2014: Σε δίκη οδηγούνται τελικά οι 5 φοιτητές, με μία ακόμα κατάπτυστη πρωτοβουλία ενός γκροτέσκου διωκτικού και κατασταλτικού μηχανισμού. Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση-κάλεσμα του Συντονιστικού Φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου:

ΚΑΝΟΝΑΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέχρι τώρα είχαμε την ευκαιρία να δούμε συλλήψεις 28 φοιτητών στη πρυτανεία και 10 φοιτητών σε πανεπιστημιακό χώρο. Ο αυταρχισμός ωστόσο δεν περιορίζεται στους φοιτητές που αντιδρούν αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα κτήρια του Πανεπιστημίου κλείνουν στις αυστηρά 21.00 μετά από το τελευταίο διάταγμα της Πρυτάνεως, τα κάγκελα έχουν περικυκλώσει πλέον τους πανεπιστημιακούς χώρους, αίθουσες δίνονται μόνο για μάθημα και υπάρχει απαγόρευση σε κάθε  συλλογικότητα και άτομο να τις χρησιμοποιήσει. Επιπλέον είδαμε την δημιουργία του κοινωνικού δικτύου my.ionio.gr για το οποίο σπαταλήθηκαν 175.000 ευρώ, σε αυτό υπάρχουν όλα τα στοιχεία των φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών σε προφίλ που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν ποτέ και δεν έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, όπως και ένα ξεκάθαρο φακέλωμα.
Η τρομοκρατία που προσπάθησαν να επιβάλλουν με όλα τα παραπάνω,  συμπληρώνεται τώρα και με τη χρήση ένδικων μέσων. Βολεμένοι πρώην και νυν καθηγητές του πανεπιστημίου (Ιωάννης Σαριδάκης, Σταύρος Κάτσιος) σε συνεργασία με την πρυτανεία και την ΠΑΣΠ διώκουν πλέον φοιτητές, με μια δικογραφία - χάος που περιλαμβάνει πολλά διαστρεβλωμένα περιστατικά των τελευταίων τριών ετών στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές, γίνεται απόπειρα στοχοποίησης πέντε ατόμων, με ανακρίβειες και αισχρά ψεύδη. Ο ουσιαστικός στόχος είναι η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής ιδιότητας, της ελεύθερης έκφρασης  ιδεών, ο παραδειγματισμός όπως και η τρομοκράτηση των υπολοίπων για το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα είναι ένα: όποιος αντιδρά, καταστέλλεται.
Οι διώξεις βασίζονται σε αποδεδειγμένα ψεύδη, είναι καθαρά πολιτικές και εκδικητικές, βασίζονται και ενισχύουν τη θεωρία των δύο άκρων, την ταύτιση δηλαδή των φασιστών δολοφόνων με όποιον αγωνίζεται, πρακτική που υιοθετούν ξεκάθαρα όσοι κίνησαν τις διώξεις. Για αυτό πιστεύουμε πως οι διώξεις αυτές μας αφορούν όλους και η αντίδραση πρέπει και θα είναι μαζική. Ας ξέρουν όλοι αυτοί ότι με τις ύπουλες μεθοδεύσεις τους ούτε μας τρομάζουν, ούτε μας τρομοκρατούν, ούτε μας φιμώνουν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να εκφέρουμε λόγο και να βγαίνουμε στον δρόμο.

Καλούμε όσους φοιτητές ήταν παρόντες στα περιστατικά να επικοινωνήσουν μαζί μας.   

Kαλούμε σε Ανοιχτή Συνέλευση την κερκυραϊκή κοινωνία, σωματεία, συλλογικότητες και πολιτικές ομάδες, τη Δευτέρα 24/2 και ώρα 18.00 στο κτήριο του Τμήματος Ιστορίας, προκειμένου να προγραμματιστεί παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο κατά των πολιτικών διώξεων των 5 φοιτητών του Ι.Π.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ι.Π. - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συντονιστικό Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου
***
Εναντίον πολιτικά δραστήριων φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκλεγμένων και μη, έχει στηθεί μια ατελείωτη δικογραφία η οποία στην ουσία συλλέγει καταγγελίες, επιστολές και μαρτυρίες σχετικά με «περιστατικά» που έχουν λάβει χώρα το 2011 και το 2012. Όλα αυτά τα «περιστατικά» αφορούν στιγμές συλλογικών εκφράσεων, κοινωνικών αγώνων, φοιτητικών κινητοποιήσεων και απεργιακών δράσεων, αλλά φυσικά υπό το πρίσμα όλων αυτών που εναντιώνονται σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για ένα καλύτερο αύριο, όλων αυτών που, εξαιτίας του τρόμου τους μπροστά στην απώλεια της βολής τους, δεν διστάζουν να… διανθίσουν τις στιγμές αυτές με ισχυρισμούς περί «βίας».

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές, έχοντας γνώση τόσο των συγκεκριμένων γεγονότων όσο και της γενικής στάσης των υπευθύνων πανεπιστημιακών σε ό,τι αφορά, αφενός, την πολιτική δίωξη των φοιτητικών αγώνων και, αφετέρου, την αναλγησία τους απέναντι στα ιδιαίτερα προβλήματα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, όπως το πρόσφατο φιάσκο με το Εξάμηνο Εξωτερικού.



Ψήφισμα συμπαράστασης

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2013

προς τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους πολιτικά διωκόμενους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι κατηγορίες εναντίον τους συνιστούν μια κακεντρεχή κατασκευή γεμάτη ανεκδιήγητα ψεύδη, με σκοπό την πρόκληση ηθικής βλάβης και σπίλωσης συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και την τρομοκράτηση της κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στη βάση της ξοφλημένης θεωρίας των «δύο άκρων», που σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία για να φιμώσουν κάθε κοινωνική διεκδίκηση.

Βάσει των αιτιάσεων του κυρίου Ιωάννη Σαριδάκη και μελών της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως η Πρύτανης κυρία Σαλή-Παπασαλή και ο κύριος Σταύρος Κάτσιος, αλλά και της ΠΑΣΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνάγεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής έκφρασης και διαμαρτυρίας των φοιτητών με σκοπό τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής και παιδείας για όλους αποτελεί «πράξη βίας». Από τη δική μας πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη την ανευθυνότητα του κυρίου Σαριδάκη και τη σπουδή του να αποφύγει τις υποχρεώσεις του ως διδάσκοντα για ένα ολόκληρο εξάμηνο, καθώς και τις ευθύνες της Πρυτανείας για τον υποβιβασμό του επιπέδου των σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δεν έχουμε να δηλώσουμε παρά τον αποτροπιασμό μας για το επίπεδο στο οποίο είναι πρόθυμοι να πέσουν «ακαδημαϊκοί δάσκαλοι», ώστε να δημιουργήσουν το μοναδικό περιβάλλον που θα τους ανέχεται: ένα περιβάλλον άκρατης σιωπής και υποταγής, χωρίς καθόλου απαιτήσεις, όπου τα κακώς κείμενα θα κρύβονται κάτω από τη φαρδιά τους τήβεννο.

Πιστεύουμε ακράδαντα στην κοινωνική αποδοκιμασία της δίωξης των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστήμιου και στην ηχηρή και έμπρακτη απάντηση σε όσους επικαλούνται την υποτιθέμενη «βία» των αγωνιζόμενων ανθρώπων με αποτέλεσμα να απενοχοποιούνται φασίστες, ναζί και πραγματικοί δολοφόνοι, αλλά και να καλύπτουν οι ίδιοι οι διώκτες την αχρειότητα της πολιτικής τους και τις ευθύνες που φέρουν για καταστάσεις όπως αυτή.