Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πλήρης δικαίωση της απολυμένης συναδέλφου από τη ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση"

Η κοινή αφίσα-κάλεσμα του ΣΒΕΜΚΟ και του ΣΜΕΔ για την εκδίκαση της αγωγής της συναδέλφου (29/1/2014)

Πλήρης ήταν η δικαίωση της συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΣΒΕΜΚΟ) και μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που απολύθηκε εκδικητικά από τη δουλειά της ως διερμηνέα στις συνεντεύξεις ασύλου και κατέθεσε αγωγή κατά του εργοδότη της, της ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση" (βλ. αναλυτικά για την υπόθεση εδώ). Το δικαστήριο που συζήτησε την αγωγή της στις 29/1/2014 αποδέχθηκε εξολοκλήρου τα δίκαια αιτήματα της συναδέλφου, ακυρώνοντας την απόλυσή της, αναγνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας που παρείχε και υποχρεώνοντας τη ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση" σε επαναπρόσληψή της

Ο ΣΜΕΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου και καλεί όλους τους διερμηνείς που εργάζονται σε παρόμοιες συνθήκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συναδέλφου και να μην εκχωρήσουν ούτε κεραία από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Συντασσόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ, που τονίζει:
Η νίκη της συναδέλφου είναι νίκη όλων μας. Είναι νίκη όλων των εργαζομένων (...) που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταστρατηγούνται, που υπόκεινται σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και εργοδοτικές πιέσεις ενώπιον αυτονόητων διεκδικήσεων.
Η δικαστική απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις πολλών εργαζομένων που αντιμετωπίζονται σαν «εργολάβοι» ή «εθελοντές». Η ιστορία των ταξικών διεκδικήσεων όμως σε ένα τόσο δυσμενές πολιτικό τοπίο συνεχίζεται. (...) Είναι σαφές πως ο ατομικός δρόμος δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια. Απέναντι στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, την εργολαβία των «μπλοκάκηδων», τις ατομικές συμβάσεις..., η συνδικαλιστική δράση, η συλλογικότητα και οι αγώνες στους χώρους εργασίας είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση.