Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Οι… μπουκαλοφόροι του «πολιτισμού»


Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, μέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ), με τη συμμετοχή συναδέλφων από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, έκαναν απεργιακές παρεμβάσεις σε διάφορα κεντρικά αθηναϊκά βιβλιοπωλεία που ήταν ανοιχτά –Πολιτεία, Χριστάκης, Λιβάνης, Σαββάλας, Πρωτοπορία, Ψυχογιός, Σίμος, Πατάκης, Παπασωτηρίου (για τον οποίο, με την ευκαιρία, είναι πασίγνωστες πλέον οι εξελίξεις),  Ελευθερουδάκης–, καταλήγοντας στον Ιανό. Εκεί, τα μέλη του ΣΥΒΧΑ που προσπαθούσαν να μοιράσουν κείμενα σε συναδέλφους μέσα στο κατάστημα, όπως έκαναν και στα άλλα βιβλιοπωλεία, παρεμποδίστηκαν από μπράβο του Ιανού που βρισκόταν στην είσοδο, καταφέρνοντας ωστόσο να πραγματοποιήσουν την παρέμβασή τους. Υπήρχε όμως και συνέχεια…

Λίγο αργότερα, η απεργιακή συγκέντρωση δέχτηκε έντονη λεκτική και σωματική επίθεση από τρία άτομα που βγήκαν από τον Ιανό, κυρίως από τον Ανδρέα Γεωργιάδη των εκδόσεων Μικρή Άρκτος, ο οποίος όρμησε κραδαίνοντας ένα μπουκάλι κρασί. Στην επίθεση αυτή συμμετείχε και ο Παρασκευάς Καρασούλος, επίσης από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος – αμφότεροι υπεύθυνοι της Γκαλερί του Ιανού. Ο Α. Γεωργιάδης χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι συνάδελφο από τη συγκέντρωση, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να κάνει τρία ράμματα. Ο συγκεντρωμένος κόσμος αντέδρασε, και οι επιτιθέμενοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν. Η διευθύντρια του Ιανού, ομοίως και ο προαναφερθείς μπράβος, ένιψαν επιμελώς τας χείρας τους για το συμβάν. (αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ).

Είναι αυτονόητο και πολλάκις δηλωμένο ότι στηρίζουμε πλήρως τις κινητοποιήσεις του ΣΥΒΧΑ και του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Είναι επίσης αυτονόητη και πολλάκις δηλωμένη η οργή μας για τη στάση που τηρεί ο Ιανός σε όλες τις σχετικές απεργιακές κινητοποιήσεις (με αποκορύφωμα τις συλλήψεις και μετέπειτα καταδίκες διαδηλωτών για την κινητοποίηση της 28/12/2014), όπως και για τις απεχθείς εργασιακές συνθήκες που εφαρμόζει στην περίφημη «αλυσίδα πολιτισμού» του. Οι μπουκαλοφόροι εκδότες-παραγωγοί της Μικρής Άρκτου μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο την αποστροφή μας για όλους αυτούς τους κήνσορες της κουλτούρας που δεν θα δίσταζαν, καταπώς φαίνεται, ακόμα και να σκοτώσουν άνθρωπο για να μη λερωθεί (με εργατικές διεκδικήσεις και άλλα ανάλογα βρομερά πράγματα…) το ιλουστρασιόν εμπόρευμά τους. Το μόνο που έχουμε να τους ευχηθούμε είναι, αν έχει μείνει μια σταλιά ντροπής στους συνεργάτες τους, να μην έχουν ποτέ ξανά τη δυνατότητα να εμπορευτούν ούτε δείγμα κουλτούρας. Και τους υποσχόμαστε ότι οι εργοδοτικοί τραμπουκισμοί θα μας βρουν όλους απέναντί τους.