Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Όχι μετρό στην Πλατεία!

  


Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών προς την Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»:

 

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στη δημιουργία σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Την παραμονή είχε αφαιρεθεί και το άγαλμα της πλατείας, γεγονός που ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα μετά το κόψιμο των δέντρων και την περίφραξη της πλατείας με τις περίφημες λαμαρίνες που φρουρούνται δρακόντεια από αστυνομικούς κάθε είδους και χρωματισμού. Οι τελευταίοι παρενοχλούν, προσάγουν και συλλαμβάνουν κατά βούληση. Μέχρι και αύρα εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα για να πατάξει τις αντιδράσεις. Μέτρα που μοιάζουν κάπως ακραία δεδομένης της φύσης του εγχειρήματος: της κατασκευής ενός απλού σταθμού μετρό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο σταθμός του μετρό πάνω στην πλατεία εκτός από άχρηστος –τα Εξάρχεια έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις συγκοινωνίες του κέντρου– δεν είναι καθόλου αθώος και κρύβει πίσω του μια σειρά από σκοπιμότητες. Η κατασκευή του εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπλασης και «εξυγίανσης» των Εξαρχείων, η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, ξεκινώντας με την ακραία εμπορευματοποίηση της περιοχής και την αστυνομοκρατία, με σκοπό τον εκτοπισμό κάθε είδους αντίστασης και σιγά σιγά ακόμα και των κατοίκων της. Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τον πολιτικό αποχρωματισμό των Εξαρχείων και τη μετατροπή τους σε έναν ακίνδυνο χώρο διασκέδασης και διέλευσης. Ταυτόχρονα, συντελείται μια γενικευμένη επίθεση στους πράσινους και δημόσιους χώρους (λόφος Στρέφη, πάρκο Κύπρου και Πατησίων, πάρκο Δρακόπουλου), με τον Δήμο Αθηναίων να τους παραχωρεί σε ιδιωτικές εταιρείες και να απαντά με καταστολή στις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τα Εξάρχεια είναι παραδοσιακά μια περιοχή που συγκεντρώνει τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και τυπογραφεία. Στεγάζει πληθώρα σωματείων και πολιτικών συλλογικοτήτων, καλλιτεχνικές ομάδες και χίλια δυο εγχειρήματα από τα κάτω. Όλοι έχουμε περάσει από εκεί είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση, κι άλλοτε έχουμε συναντηθεί στους κοινούς μας αγώνες. Η απονοηματοδότησή τους μας αφορά άμεσα!

Στην πλατεία Εξαρχείων συνεχίζουν να πραγματοποιούνται διαρκώς δράσεις ενάντια στην κατασκευή του μετρό. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε και να τις στηρίξετε.

 Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων!