Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Απεργοί ΕΚΠΑ-ΕΜΠ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (Σάββατο 19/10)


[Κλικ στην εικόνα για το αναλυτικό απεργιακό πρόγραμμα του Σαββάτου 19/10]

Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκονται σε απεργία διαρκείας εδώ και πολλές εβδομάδες ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες αποτελούν μέρος των συνολικά 25.000 διαθεσιμοτήτων-απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2013.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος, ιδιωτικοποίησή τους και μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν. Στην περίπτωση των πανεπιστημίων, το κόστος μεταφέρεται στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αφού οι διαθεσιμότητες-απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων είναι ενταγμένες στη συνολικότερη διαδικασία συρρίκνωσης και υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέψει στη συνέχεια την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Ταυτόχρονα, προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, αφού είναι σίγουρο ότι οι απολυμένοι υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα αντικατασταθούν από ενοικιαζόμενους ή ακόμα και «ωφελούμενους» εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς και κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ μάς αφορά όλους. Αν κερδηθεί, ανοίγονται νέες προοπτικές για το κίνημα ενάντια στην αυταρχική πολιτική των απολύσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην απαξίωση της εργατικής μας δύναμης και της ζωής μας.

Ο ΣΜΕΔ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους απεργούς του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καλεί τα μέλη του και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν με το μπλοκ του Συλλόγου στο

που έχουν προγραμματίσει οι απεργοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ για το

Σάββατο 19 Οκτωβρίου,
2 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Θα ακολουθήσει, στις 4 μ.μ., συνέλευση συντονισμού και, στις 6 μ.μ., συναυλία για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.