Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Απολογισμός πεπραγμένων του ΣΜΕΔ (2010-2012)




ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ 2010-2012

 Μάιος 2010

· Καταγγελία για την προληπτική προσαγωγή μέλους του Συλλόγου πριν την απεργιακή κινητοποίηση στις 20.5 και διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον πρόεδρο της Βουλής. Κοινοποίηση στο Συνήγορο του Πολίτη, στο Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

· Ανακοίνωση για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης στο ΕΚΕΜΕΛ. Αποστέλλεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, κοινοποιείται σε ΕΚΕΒΙ, ΕΚΕΜΕΛ, Εταιρεία Συγγραφέων, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών μεταφραστών, Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Παν/μίου.

· Σύνταξη κειμένου για την επαφή με όργανα εκδοτών, μεταφραστικών γραφείων κτλ.

· Οργάνωση και κινητοποίηση των ομάδων εργασίας (Ομάδα Εκδοτικού Χώρου, Ομάδα Μεταφραστικών Γραφείων, Ομάδα Υποτιτλισμού κτλ.).

· Καθημερινή παρέμβαση του Συλλόγου με τραπεζάκι και μοίρασμα κειμένων στη Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο.

· Αποστολή κειμένων στη Θεσσαλονίκη για παρέμβαση στην Έκθεση Βιβλίου και συνάντηση των μελών μας εκεί για οργάνωση της δουλειάς.

Ιούνιος 2010

· Σύνταξη κειμένου που αποστέλλεται στο ΕΚΕΒΙ για τα προβλήματα του χώρου.

· Ανακοινώσεις των Ομάδων Εργασίας Εκδοτικού Χώρου και Υποτιτλισμού.

· Παρέμβαση του ΣΜΕΔ με μοίρασμα κειμένων στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

· Παρέμβαση με τη συγγραφή κειμένου για την εταιρεία υποτιτλισμού SCREEN ART και τις οφειλές της προς συναδέλφους υποτιτλιστές.

Ιούλιος 2010

· Σύνταξη και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των εργασιακών/επαγγελματικών οδηγών.

· Συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου με τη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ και συζήτηση για τα προβλήματα του χώρου.

Σεπτέμβριος 2010

· Μοίρασμα κειμένου για τον υποτιτλισμό στις «Νύχτες πρεμιέρας».

· Παρέμβαση με κείμενο για το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, συνάντηση με τους συναδέλφους μεταφραστές, επιμελητές που είναι απλήρωτοι από την εταιρεία, συντονισμός της δράσης τους με τη βοήθεια του δικηγόρου του Συλλόγου, παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΔΟΛ και στα Ελληνικά Γράμματα, εξώδικο του Συλλόγου προς τα Ελληνικά Γράμματα.

· Παρέμβαση στις εκδόσεις Κέδρος για οφειλές προς συνάδελφο μεταφράστρια, η οποία τελικά πληρώθηκε ύστερα και από την παρέμβαση του δικηγόρου του Συλλόγου.

· Οργάνωση εκδήλωσης για τον υποτιτλισμό στο Floral με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης (29/9). Επίσης συμμετοχή συναδέλφων με εισηγήσεις στο Φεστιβάλ Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας ΛΕΑ στην Τεχνόπολη.

Οκτώβριος 2010

· Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Γράμματα. Συμμετοχή στη Συνέντευξη Τύπου (11/10) των εργαζομένων και στην πορεία αλληλεγγύης για την υπόθεση των Ελληνικών Γραμμάτων (12/10).

· Ψήφισμα για την απόλυση του Νίκου Αβούρη από την εταιρεία Ίρις (εταιρεία προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και ενηλίκων).

Νοέμβριος 2010

· Εξώδικο του ΣΜΕΔ κατά της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Α.Ε.».

· Συνάντηση με τη διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ και συζήτηση της πρότασής μας να συμμετάσχει ως θεσμικός φορέας ο Σύλλογος στο συνέδριο που διοργανώνεται.

· Σύνταξη κειμένου για το εύρος των αμοιβών επιμέλειας, προκειμένου να προσκομιστεί από συνάδελφο στο δικαστήριο σε εκδικαζόμενη υπόθεσή της.

· Ενημερωτικό κείμενο για τις εκδόσεις Modern Times (τερματισμός συνεργασίας με εξωτερικούς επιμελητές, καθυστερήσεις πληρωμών).

· Ανακοίνωση για το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων.

· Παρέμβαση στις εκδόσεις Μίλητος για την υπόθεση οφειλών σε συνάδελφο μεταφραστή και ανάρτηση σχετικού κειμένου στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στις εκδόσεις Πολύτροπο για οφειλές προς συναδέλφους.

· Ανακοίνωση για την «ελεγχόμενη πτώχευση» της εφ. Απογευματινή και τους 130 απλήρωτους εργαζομένους.

Δεκέμβριος 2010

· Εκδήλωση «Μεταξύ γραφής και ανάγνωσης – Μια συζήτηση για την επιμέλεια» στο σπίτι της Κύπρου.

· Κυκλοφορία του Ημερολογίου του Συλλόγου για το 2011.

Ιανουάριος 2011

· Ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας Μεταφραστικών Γραφείων για την κατάσταση στο χώρο.

· Ενασχόληση του Συλλόγου με τα πνευματικά δικαιώματα των e-books, επαφή με ξένους συλλόγους, ανοιχτή συνάντηση-ενημέρωση με δικηγόρο που ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα.

· Συμμετοχή του Συλλόγου στο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για τα Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τους εκδότες στο ψηφιακό περιβάλλον.

· Παρέμβαση του Συλλόγου με μοίρασμα κειμένων στην Έκθεση Παιδικού βιβλίου στο Μαρούσι και στο Παζάρι Βιβλίου στην Κλαυθμώνος.

· Παρέμβαση στη μεταφραστική εταιρεία EL-Translations στο Χαλάνδρι για τις συνθήκες εργασίας, την επιβολή ηλικιακών κριτηρίων κτλ.

Φεβρουάριος 2011

· Ψήφισμα συμπαράστασης του ΣΜΕΔ για τους απεργούς πείνας οικονομικούς μετανάστες. Ανακοίνωση του Συλλόγου, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

· Κατάθεση υπομνήματος στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε αμοιβές για παραχώρηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

· Καταγγελία της παράνομης προσαγωγής μέλους του ΔΣ λίγο πριν την πορεία της 23ης/2.

Μάρτιος 2011

· Συμμετοχή του Συλλόγου στην ημερίδα του ΕΚΕΒΙ για το ηλεκτρονικό βιβλίο.

· Αποκριάτικο πάρτι του Συλλόγου.

· Παρέμβαση στο Συνέδριο του ΕΚΕΜΕΛ στο Ινστιτούτο Θερβάντες με μοίρασμα του κειμένου μας «Ο μεταφραστής και οι άλλοι».

· Παρέμβαση για τους απλήρωτους συναδέλφους των Ελληνικών Γραμμάτων με επίσκεψη στην ομάδα εκκαθάρισης της εταιρείας.

· Ψήφισμα του Συλλόγου ενάντια στην απόλυση του ερευνητή Α. Καψάλη από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

· Συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΒΑ και συζήτηση για τα προβλήματα του χώρου, καθώς και πρόταση καθιέρωσης των συμβολαίων μετάφρασης/επιμέλειας που έχει ετοιμάσει η Ομάδα Εργασίας Εκδοτικού Χώρου.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στις εκδόσεις Εστία για την καταβολή οφειλών συναδέλφου. Δημοσίευση κειμένου για το ίδιο θέμα. Τελικά επιτεύχθηκε η τμηματική καταβολή του ποσού.

· Συμμετοχή σε συνέντευξη Τύπου για τις απολύσεις συναδέλφων από τον Πέτρο Κωστόπουλο και τις Αττικές Εκδόσεις.

· Επαφή και ενημέρωση από το γερμανικό Σύλλογο Μεταφραστών Λογοτεχνίας.

Απρίλιος 2011

· Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ.

· Συμμετοχή σε εκδήλωση στο Πάρκο Ναυαρίνου, όπου έγινε παρουσίαση της δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων από διάφορους εργασιακούς χώρους.

· Συμμετοχή στην περιφρούρηση της απεργίας της IMAKO.

· Καταγγελίες από συναδέλφους για τις εκδόσεις Περισκόπιο και τις οφειλές προς συνεργάτες και την επαναλειτουργία τους υπό νέα επωνυμία (Γνώμων Εκδοτική). Παρέμβαση του Συλλόγου στα γραφεία της νέας εταιρείας και δημοσίευση κειμένου.

Μάιος 2011

· Μετά την ολοκλήρωσή τους από την Ομάδα Εκδοτικού Χώρου και την Ομάδα Πνευματικών Δικαιωμάτων και τον έλεγχό τους από νομική άποψη, ανάρτηση των πρότυπων συμφωνητικών μετάφρασης/επιμέλειας στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

· Ανακοίνωση για τα πνευματικά δικαιώματα των μεταφραστών στις ψηφιακές εκδόσεις.

· Παρέμβαση του Συλλόγου με μοίρασμα κειμένων στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο.

· Ενημέρωση του Συλλόγου για οφειλές της εταιρείας υποτιτλισμού Νεανικό Πλάνο προς όλους τους συνεργάτες. Συναντήσεις με τους εργαζόμενους.

Ιούνιος 2011

· Δημοσίευση καταγγελίας για τις εκδόσεις 4π και τις οφειλές της προς συναδέλφους. Συναντήσεις του ΔΣ του Συλλόγου με τη διοίκηση της εταιρείας και συμφωνία για την τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων.

· Συμμετοχή του ΔΣ στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων μέλους του Συλλόγου κατά των Ελληνικών Γραμμάτων.

· Ανακοίνωση για την κατάσταση στον χώρο του υποτιτλισμού.

· Συνάντηση των εργαζόμενων με τον ιδιοκτήτη του Νεανικού Πλάνου και συμμετοχή του ΔΣ του Συλλόγου σε αυτή. Υπογραφή αναγνώρισης χρέους και συμφωνία για τμηματική καταβολή των οφειλών.

· Ανταλλαγή εξωδίκων με τις εκδόσεις Γνώμων εξαιτίας του κειμένου που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος καταδεικνύοντας την αλλαγή επωνυμίας.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στις εκδόσεις Modern Times για οφειλές σε συναδέλφους.

· Ψήφισμα και καταγγελία για τη δίωξη του συναδέλφου διορθωτή Απόλλωνα Λιακόπουλου μετά τη συμμετοχή του στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ιούλιος 2011

· Πρωτοβουλία του Συλλόγου για τη συνάντηση μπλοκάκηδων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και την τήρηση κοινής στάσης απέναντι στα νέα φορολογικά μέτρα (τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά κτλ.). Μεγάλη συμμετοχή από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, συμμετοχή στη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος με ανάγνωση κειμένου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

· Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Πλατεία Συντάγματος το διήμερο 28-29 Ιουνίου.

· Ενημέρωση από την Interlingua για συγκέντρωση-επίσχεση εργασίας.

· Ψήφισμα αλληλεγγύης για την απόλυση δύο συνδικαλιστριών διορθωτριών από την εταιρεία IMAKO του Κωστόπουλου.

Αύγουστος 2011

· Συμμετοχή με μαρτυρία μέλους του ΔΣ στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων συναδέλφων κατά των Ελληνικών Γραμμάτων/ΔΟΛ.

Σεπτέμβριος 2011

· Νέα συγκέντρωση των μπλοκάκηδων στα γραφεία του Συλλόγου και συζήτηση για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Συζήτηση με το δικηγόρο του Συλλόγου για τις νομικές δυνατότητες της πρωτοβουλίας αυτής.

· Ενημέρωση από διερμηνείς που συνεργάζονται με την εταιρεία Μετάδραση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

· Δημοσίευση κειμένου για τα χαράτσια που μας επιβάλλονται.

Οκτώβριος 2011

· Ανακοίνωση για το θάνατο διαδηλωτή στην κινητοποίηση της 20ής Οκτωβρίου.

· Καταγγελίες από συναδέλφους για μειώσεις αμοιβών συνεργατών και εργαζομένων στις εκδόσεις Πατάκη.

Νοέμβριος 2011

· Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στις εκδόσεις Πατάκη (μειώσεις αμοιβών κτλ.).

· Συμμετοχή του Συλλόγου σε συναντήσεις που έγιναν στη ΣΒΕΟΔ και στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνδικαλιστικού οργάνου.

· Ενημέρωση του Συλλόγου για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εσωτερικούς επιμελητές στις εκδόσεις Modern Times, που παραμένουν για δύο μήνες απλήρωτοι.

· Ψήφισμα συμπαράστασης για την απόλυση εργαζόμενου στα Goody’s Λευκού Πύργου.

· Κυκλοφορία του Ημερολόγιου του Συλλόγου για το 2012.

· Δημοσίευση κειμένου για το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε στο σύλλογο.

· Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία υποτιτλισμού Vermantia.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στην Introbooks για οφειλές προς συναδέλφους.

· Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου για τους απλήρωτους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας.

Δεκέμβριος 2011

· Ανακοίνωση για τις εκδόσεις Introbooks μετά τις καταγγελίες απλήρωτων συναδέλφων.

· Παρέμβαση του Συλλόγου μαζί με τον ΣΥΒΧ στα γραφεία των εκδόσεων Modern Times στη Βούλα. Συζήτηση με τη διοίκηση της εταιρείας και με τους εσωτερικούς συναδέλφους επιμελητές.

· Παρέμβαση σε εκδήλωση των εκδόσεων Οξύ/Brainfood, λόγω οφειλών σε εξωτερικούς μεταφραστές και συντάκτες, με μοίρασμα και διάβασμα κειμένου στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Μίχα Μαύρη Βίβλος της ελληνικής οικονομίας.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στις εκδόσεις Ταξιδευτής για οφειλές σε συνάδελφο μεταφράστρια.

· Εορταστική βραδιά στα γραφεία του Συλλόγου στις 22/12.

Ιανουάριος 2012

· Συμμετοχή του Συλλόγου στη στάση εργασίας των εργαζoμένων στις εκδόσεις Modern Times.

· Νέα επίσκεψη του ΔΣ του Συλλόγου στις εκδόσεις Ταξιδευτής, δημοσίευση κειμένου για την τακτική της εταιρείας.

· Συμμετοχή του Συλλόγου στη σύσκεψη σωματείων στα οποία υπάγονται οι εργαζόμενοι στους Modern Times (Σύλλογο Λογιστών, ΣΥΒΧ κ.ά.) για τη μεθόδευση κοινής δράσης.

· Κάλεσμα του Συλλόγου για νομική δράση των εργαζομένων και συνεργατών στις εταιρείες Modern Times, IntroBooks, Brainfood/Οξύ, Όμιλο Ashley & Holmes.

· Δημοσίευση κειμένου του Συλλόγου για τις εκδόσεις Modern Times.

· Παρέμβαση του Συλλόγου στη Ι’ ΔΥΟ Αθηνών για το τέλος επιτηδεύματος που έχει επιβληθεί στο σύλλογο.

Φεβρουάριος 2012

· Ψήφισμα υπέρ συνδικαλιστή του σωματείου κούριερ που έχει μηνυθεί από την ACS.

· Δημοσίευση κειμένου της Ομάδας Μεταφραστικών Γραφείων του Συλλόγου για την πρακτική άσκηση σε μεταφραστικά γραφεία.

· Νέα ενημέρωση από συνεργάτες διερμηνείς για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εταιρεία Μετάδραση. Συμμετοχή του Συλλόγου σε συσκέψεις μαζί με το ΣΒΕΜΚΟ (σύλλογος εργαζομένων σε ΜΚΟ), παρουσία δικηγόρου, για την περαιτέρω πορεία του ζητήματος. Συνυπογραφή κειμένου με αιτήματα των συνεργατών προς την εταιρεία.

· Πάρτι του Συλλόγου.

· Ενημέρωση από συνάδελφο μεταφραστή για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τις εκδόσεις Παρισιάνου.

· Σύσκεψη με εργαζόμενους στις εταιρείες IntroBooks και IMAKO και τη δικηγόρο του Συλλόγου για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

· Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου στον αγώνα των εργαζομένων στην υγεία, στην ψυχοκοινωνική φροντίδα και την ειδική αγωγή.

Μάρτιος 2012

· Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τη διοίκηση της Μετάδρασης και συζήτηση για τα συγκεκριμένα προβλήματα/καταγγελίες των συνεργατών.

· Συνάντηση με απλήρωτους συνεργάτες των Modern Times στα γραφεία του Συλλόγου για τον καθορισμό κοινής νομικής δράσης.

· Κατάθεση της προέδρου του Συλλόγου στην εκδίκαση της υπόθεσης κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από τις εκδόσεις Παρισιάνου.

· Έκδοση απόφασης δικαστηρίου υπέρ των εξωτερικών συνεργατών της «Ελληνικά Γράμματα Α.Ε.». Το δικαστήριο διέταξε συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας μέχρι την εξόφληση των συναδέλφων.

Απρίλιος 2012

· Δημοσίευση κειμένου της Ομάδας Μεταφραστικών Γραφείων για την τακτική μεταφραστικών εταιρειών που δεν πληρώνουν τους συνεργάτες τους (Intertranslations, Texto, Intertext-Ιωάννης Τσεβρεμές).

· Κυκλοφορία του βιβλίου Μεταξύ γραφής και ανάγνωσης – Κείμενα για την επιμέλεια, με τις ομιλίες των συναδέλφων από την εκδήλωση της 16ης.12.2010.

· Δημοσίευση κειμένου για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου από την αστυνομία.

· Διακανονισμός με τη μεταφραστική εταιρεία Intertranslations για την εξόφληση απλήρωτων συναδέλφων.

· Προετοιμασία εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου.