Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Προετοιμασίες για την απεργία στις 19 του Μάρτη




Νέα ανοιχτή σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 28 του Γενάρη 2020, στις 7.30μμ 

(Λόντου 6, Εξάρχεια)


Κοινή ανακοίνωση-ενημέρωση σωματείων για τη νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις 19/3/2020
(επικαιροποιημένη εκδοχή)



Τρίτη 28 Γενάρη 2020, 7.30μμ :: Επόμενη ανοιχτή σύσκεψη σωματείων


Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 :: Νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία


Ως εργατικά σωματεία, στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στους αγώνες μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, έχουμε επιλέξει το δρόμο της κοινής, οριζόντιας συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης.

Μέσα από τις συσκέψεις των σωματείων μας κατά την προηγούμενη περίοδο (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2019) είχε προκριθεί η επιλογή να προσανατολιστούμε σε μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις αρχές της άνοιξης του 2020. Ως ημέρα για την απεργία αυτή έχουμε ορίσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020.
Τα σωματεία που συντονιζόμαστε ήδη για την απεργία στις 19/3/20 έχουμε κυκλοφορήσει μια κοινή απεργιακή αφίσα, η οποία βρίσκεται ΕΔΩ. Στη συνέχεια, θα κυκλοφορήσουμε και μια ακόμα κοινή απεργιακή αφίσα με τις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις και τις υπογραφές των σωματείων που θα συμμετέχουν στην απεργία. Οι συνάδελφοι-συναδέλφισσες, τα εργατικά σωματεία, οι συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα ανά γειτονιές, όλες οι δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος που θέλουν να συνεισφέρουν με αφισοκολλήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, μπορούν να επικοινωνούν με τα σωματεία μας για σχετική συνεννόηση.

Βασικοί σταθμοί της προσπάθειας αυτής υπήρξαν η διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, καθώς και η εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019. Συμπληρωματικά, κατά το τελευταίο χρόνο, όπως βέβαια και κατά τις προηγούμενες περιόδους, ως σωματεία έχουμε προχωρήσει σε πολλές κοινές δράσεις. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες από αυτές είναι και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας (παρεμβάσεις, διαδηλώσεις, απεργίες,…) ενάντια στις νέες αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου (βλ. νέα επίθεση στις ΣΣΕ και τους μισθούς μας, περαιτέρω παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σωματείων,…). Επίσης, έχουμε αλληλοενισχυθεί σε διάφορες μάχες που δίνουμε στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας.

Μια από τις πρόσφατες κοινές δράσεις μας κι ένας από τους βασικούς σταθμούς μας στο δρόμο για την απεργία στις 19 Μάρτη 2020 υπήρξε μια νέα εργατική διαδήλωση το Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 στο κέντρο της Αθήνας. Η αρχική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλ. Κοραή, ενώ η διαδήλωση αφού πέρασε από το Υπ. Εργασίας, το Υπ. Οικονομικών, τον ΣΕΒ και τη Βουλή, ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες συναδέλφων-συναδελφισσών και συναγωνιστών-συναγωνιστριών από εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, από συλλογικά εγχειρήματα αγώνα σε γειτονιές και από διάφορες άλλες δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Την ίδια ώρα αντίστοιχη εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης 16 Γενάρη 2020 πραγματοποιήθηκε μια νέα κοινή εργατική παρέμβαση (βλ. ΕΔΩ) έξω από το Υπουργείο Εργασίας ενάντια στη διάταξη για το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων», σύμφωνα με την οποία τα Διοικητικά Συμβούλια όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα κλπ) των μελών των προεδρείων τους! Σύμφωνα με την οποία τα σωματεία αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει “εγκληματικές οργανώσεις”! Παράλληλα μια σειρά σωματείων συνυπογράψαμε σχετική κοινή ανακοίνωση, η οποία μοιραζόταν στην παρέμβασή μας και βρίσκεται ΕΔΩ. Καμιά κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία μας!

Τέλος, τα σωματεία μας κατά τους τελευταίους μήνες αλλά και κατά το τρέχον και το επόμενο διάστημα προχωρούν και σε νέες γενικές συνελεύσεις, ώστε μέσα από τις διαδικασίες βάσης μας να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την απεργία, να αποφασίσουμε για την κήρυξή της και να την οργανώσουμε στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας.

Συμπληρωματικά σημειώνουμε ότι την Παρασκευή 31 Γενάρη 2020, στις 6.30μμ, στα γραφεία των σωματείων (Λόντου 6, Εξάρχεια) θα πραγματοποιηθεί ένα ανοιχτό εργαστήρι stencil για την απεργία της 19ης Μάρτη 2020. Περισσότερα ΕΔΩ.

Μέσα από την όλη αυτή προσπάθεια επιχειρούμε:

Να βάλουμε μπροστά και πάλι με ένα δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας. Τόσο τις διεκδικήσεις μας σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας, όσο και τις συνολικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές. Τη μάχη ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος για την ευθύνη τους για τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα». Την πάλη ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και ενάντια στην καταστολή, ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Την εναντίωση στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη προστασία των εργαζόμενων μητέρων και στις σεξιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας. Την εναντίωση στην εργασιακή επισφάλεια και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και τη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση όλων μας απέναντι στους εργοδότες μας και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό.

Να καταδείξουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση πως ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Καλούμε κάθε εργατικό σωματείο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όλης της ελληνικής επικράτειας που ενδιαφέρεται να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση -είτε συνολικά, είτε και μερικώς- να γίνει κομμάτι της προσπάθειας αυτής, να συμμετέχει στις επόμενες σχετικές συσκέψεις (ή -ιδίως για κάποιο σωματείο της επαρχίας- να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας), όπως άλλωστε και στη διακλαδική απεργία και στις υπόλοιπες κοινές δράσεις.

Βέβαια, για κάθε σωματείο είναι ανοιχτό το να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση είτε συνυπογράφοντας τις όποιες κοινές ανακοινώσεις-αφίσες που προκύπτουν, είτε και με δική του σχετική ανακοίνωση και δράση στην οποία θα μπορεί να προβάλλει και τα όποια ιδιαίτερα ζητήματα της εργασιακής πραγματικότητας των μελών του. Άλλωστε, ιδίως η διακλαδική απεργία βασίζεται στην όλη απεργιακή προσπάθεια που θα γίνει σε κάθε κλάδο και κάθε εργασιακό χώρο από το κάθε σωματείο του κλάδου-χώρου αυτού. Σε κάθε περίπτωση το κάθε σωματείο μπορεί να κινηθεί με τους δικούς του ρυθμούς και με όποιο τρόπο κρίνει αυτό πιο πρόσφορο. Ενδεικτικά για τα σωματεία του δημοσίου τομέα σημειώνουμε ότι, όπως το είχαμε συζητήσει-εκφράσει και μπροστά στην πρώτη διακλαδική απεργία (1/11/18), θα μπορούσε με πρωτοβουλία σωματείων του τομέα αυτού να γίνει και μια παράλληλη διαδικασία συντονισμού.

Τέλος, διευκρινίζουμε ότι οι συσκέψεις σωματείων που πραγματοποιούμε είναι ανοιχτές και σε συνάδέλφους-συναδέλφισσες από σωματεία που μπορεί να μην έχουν -ως τη στιγμή των συσκέψεων- κάποια συλλογική απόφαση συμμετοχής. Ωστόσο, η όποια κίνηση συνδιαμορφώνεται κάθε φορά (μέσα από τις συσκέψεις αυτές) αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης των τοποθετήσεων των σωματείων με σχετική συλλογική απόφαση.

Η επόμενη ανοιχτή σύσκεψη σωματείων θα γίνει την Τρίτη 28 Γενάρη 2020, στις 7.30μμ στα γραφεία των ΣΥΒΧΨΑ, ΣΒΕΜΚΟ, ΣΕΦΚ και Σωμ. Εργ. Public (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Η ανακοίνωση αυτή (που αποτελεί επικαιροποιημένη εκδοχή μιας σχετικής ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε αρχικά τον Ιούλη του 2019 και επικαιροποιείται μετά από κάθε σύσκεψη) συνυπογράφεται από τα ακόλουθα σωματεία:

– Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
  – Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
  – Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
  – Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)
  – Σωματείο Εργαζόμενων στα Public
  – Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις
  – Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος
  – Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
  – Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ)

Επίσης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει αποφασίσει μέσα από τη Γενική του Συνέλευση συμμετοχή στην απεργία στις 19/3/20.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της όλης διεργασίας συντονισμού μας συμμετέχουν με συλλογική απόφαση και τα ακόλουθα σωματεία:

Από Θεσσαλονίκη:


– Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
  – Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας
  – Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης
 

Από Ιωάννινα:

– Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ)