Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Κομμένες και οι διαδηλώσεις

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καταγγέλλει την εντελώς αναίτια προσαγωγή μέλους του λίγο πριν ξεκινήσει η απεργιακή πορεία της 20ης Μαΐου.


Διαβάστε εδώ το επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας του Συλλόγου

Η συνάδελφος βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Αβέρωφ, όπου σκόπευε να αφήσει το μηχανάκι της πριν έρθει στη συγκέντρωση, όταν τη σταμάτησε απόσπασμα της ομάδας Δ με σκοπό να την προσαγάγει. Μετά από άμεση τηλεφωνική ενημέρωση, στο σημείο σπεύσαμε συνάδελφοι από το μπλοκ του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΔΣ, και δηλώσαμε την ιδιότητα της συναδέλφου ως μέλους του Συλλόγου. Ωστόσο, οι πάνοπλοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση για την προσαγωγή της, παραπέμποντάς μας σε έναν προϊστάμενο ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ κι επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «οι προληπτικές προσαγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο των καθηκόντων μας».


Αφού λύθηκαν ορισμένες χαριτωμένες παρεξηγήσεις σχετικά με το ποιο ήταν το περί ου ο λόγος σωματείο, μιας και οι άνδρες της αστυνομίας –επιδεικνύοντας αξιοζήλευτα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά– νόμισαν προς στιγμήν ότι αναφερόμασταν στο δικό τους, φρόντισαν τουλάχιστον να μας καθησυχάσουν, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι επρόκειτο περί απολύτως διεκπεραιωτικής διαδικασίας και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια και το μέλλον της συναδέλφου.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με το πού επρόκειτο να προσαχθεί η συνάδελφος, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι θα τη μετέφεραν στη ΓΑΔΑ: ωστόσο, μετά από μια σύντομη αλλά άκαρπη λόγω συνωστισμού στάση στο Α. Τ. Ομονοίας, κατέληξε τελικά στο Τμήμα Μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη, όπου και κρατήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας. Στο Τμήμα της Πέτρου Ράλλη βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.

Η προσαγωγή της συναδέλφου δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Πέμπτης. Μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσής της, στο Τμήμα Μεταγωγών είχαν προσαχθεί συνολικά περίπου 70 άτομα, ενώ, απ’ ό,τι φαίνεται, όλα τα κοντινά αστυνομικά τμήματα, αλλά και η ΓΑΔΑ είχαν ήδη δηλώσει πληρότητα

Επιπλέον, η προληπτική καταστολή της διαδήλωσης της Πέμπτης δεν περιορίστηκε στις προσαγωγές. Νωρίς το πρωί το απεργιακό μπλοκ του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου Αθήνας δέχτηκε βίαιη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Τζορτζ, την ώρα που προσερχόταν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ο ΣΜΕΔ καταγγέλλει την καταστολή της απεργιακής πορείας της Πέμπτης २०/5, κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και διαμαρτυρίας, καθώς και κάθε μορφή επίθεσης ενάντια σε κοινωνικούς χώρους και μεμονωμένους διαδηλωτές. Απέναντι στην κρατική και αστυνομική βία και αυθαιρεσία, η δική μας απάντηση θα είναι η συλλογική και οργανωμένη υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων και η καταγγελία κάθε ενέργειας που στρέφεται εναντίον τους.

Το ΔΣ

Διαβάστε εδώ το επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας του Συλλόγου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο http://www.iospress.gr/ios2002/ios20021208a.htm

«οι προληπτικές προσαγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο των καθηκόντων μας» - η προληπτική προσαγωγή δεν είναι νόμιμη (έτσι όπως το έχω καταλάβει), διαφορετικά και στην συγκεκριμένη κατάσταση στοχοποιείται όποιος πάει να συμμετέχει σε διαδήλωση ως πιθανός εγκληματίας ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί τίποτα ενοχοποιητικό επάνω του και έχει επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα. Ξέρουμε ότι το καπρίτσιο του επικεφαλής/προισταμένου των μονάδων προστασίας του πολίτη αρκεί ως κριτήριο νόμου.

Θα κινήσετε συλλογικά κάποια διαδικασία ? Επικοινωνία με συνήγορο του πολίτη ή κάτι άλλο ?

Συλλογος Μεταφραστων Επιμελητων Διορθωτων είπε...

Είναι προτιμότερο η επικοινωνία μας για τέτοια θέματα να γίνεται από κοντά ή μέσω e-mail. Επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ευχαριστούμε,

ΣΜΕΔ