Ποιοι Είμαστε

   

Πίσω από τις γραμμές βιβλίων και ιστοσελίδων, τα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, πίσω από τα εγχειρίδια ή τα φυλλάδια οδηγιών χρήσης και τους υπότιτλους ταινιών υπάρχουν επαγγελματίες, που για πολλούς παραμένουν αόρατοι. Οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο χώρο της μετάφρασης, της επιμέλειας, της διόρθωσης και του υποτιτλισμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, που διαρκώς οξύνονται:
  • Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς μας και στις απολαβές μας είναι κραυγαλέα.
  • Πολύ συχνά, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, υποτιτλιστές δεν αναγνωριζόμαστε ως ειδικευμένοι επαγγελματίες: συχνά μας προσλαμβάνουν ως υπάλληλους γραφείου, ενώ άλλοι, παρότι έχουμε σχέση εξαρτημένης εργασίας, αμειβόμαστε με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.
  • Πολλές φορές, δεν υπογράφουμε συμφωνητικά που να αναφέρουν ρητά τους όρους ανάθεσης εργασίας από τους εργοδότες (αμοιβή, προθεσμίες, άλλες ρήτρες).
  • Κατά κανόνα, η εργασία που μας αναθέτουν αποκτά στην πορεία «ευέλικτο» χαρακτήρα: π.χ. η διόρθωση γίνεται τελικά επιμέλεια και η επιμέλεια μισή μετάφραση, όλα όμως με μία και την αυτή αμοιβή.
Η ανάγκη μας να βγούμε από την αφάνεια και να παλέψουμε μαζί για όλα τα κοινά μας προβλήματα μας ένωσε αρχικά σε μια «Πρωτοβουλία Επιμελητών – Μεταφραστών». Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση σωματείου για τη νομική και πραγματική διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Ο ΣΜΕΔ (Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών) υπάρχει από τις 22/12/2009 (Αριθ. Απόφασης Πρωτοδικείου 8202) και πραγματοποίησε τις πρώτες του εκλογές στις 9 Μαΐου 2010. Οργανωμένα και συλλογικά, διεκδικούμε:  
  • Καλύτερες συνθήκες εργασίας: καλύτερες αμοιβές, καλύτερη οργάνωση παραγωγής, λογικές προθεσμίες, έγκαιρες πληρωμές, αντικειμενικούς τρόπους κοστολόγησης της δουλειάς μας.
  • Ρύθμιση των εκκρεμών ασφαλιστικών και φορολογικών μας ζητημάτων.
  • Κατοχύρωση και ανάδειξη της επαγγελματικής μας ιδιότητας.
  • Ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΜΕΔ
(όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Μαΐου 2018)

Πρόεδρος: Δανάη Καπράνου  Αντιπρόεδρος: Έφη Αυγήτα  
Γραμματέας: Ξανθούλα Κασιούμη  Ταμίας: Γιάννης Πεδιώτης  
Μέλη: Κατερίνα Σοφιανού, Νίκος Κούρκουλος, Δήμητρα Κοντοέ


Tο ΔΣ θα συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ. και οι συνεδριάσεις του θα είναι ανοιχτές, βάσει της καταστατικής ρύθμισης, ώστε να συνεισφέρουν όλα τα μέλη με ιδέες και προτάσεις στο διάλογο.


Τα γραφεία του συλλόγου θα είναι ανοιχτά τις ημέρες και ώρες των συνεδριάσεων του ΔΣ και των συναντήσεων των ανοιχτών Ομάδων Εργασίας του Συλλόγου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ
(ΣΜΕΔ)
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Νεάπολη Εξαρχείων