Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο εστιατόριο Banquet


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, 6:30 μ.μ., 
από τα Προπύλαια στη Βουλή

Οι εργαζόμενοι του εστιατορίου Banquet στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και σχεδόν 5 μήνες, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, την καταβολή δεδουλευμένων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, την οποία η επιχείρηση καταπατούσε συστηματικά.

Η τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης αυτής ήταν η σύλληψη, την Πέμπτη 2/9, ενός από τους εργαζομένους και μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Στη δίκη, που έγινε στις 7/9, κρίθηκε ένοχος απλής δυσφήμισης δια του Tύπου, για τη συμμετοχή του στη συγγραφή προκήρυξης που, σύμφωνα με την απόφαση, δυσφημούσε το κατάστημα.


Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τους συνδικαλιστικούς αγώνες, ποινικοποιώντας τις προκηρύξεις διαμαρτυρίας και εισάγοντας τη λογική της συλλογικής ευθύνης στη σύνταξη και τη διακίνησή τους. Φοβόμαστε ότι ενέργειες σαν αυτή είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου κάθε είδους καταγγελία θα μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων δυσφημιστική και να αποσύρεται πριν ακόμα από τη διατύπωσή της. Ιδίως δε όταν η καταδίκη για απλή δυσφήμιση σημαίνει ότι το δικαστήριο δέχτηκε ως αληθή τα καταγγελλόμενα στην προκήρυξη, έκρινε όμως παράνομη την ενέργεια των εργαζομένων να τα διαδίδουν.

Ο ΣΜΕΔ εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του εστιατορίου Banquet. Η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, ο ελεύθερος και μαχητικός συνδικαλισμός, είναι αδιαπραγμάτευτα και πολύτιμα κεκτημένα, προπάντων στη σημερινή συγκυρία. Κάθε απόπειρα προσβολής τους από την εργοδοσία ή από το κράτος, από τις (αμερόληπτες, υποτίθεται) αστυνομικές ή δικαστικές αρχές, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Όταν διώκονται αγωνιζόμενοι άνθρωποι, εργαζόμενοι κι επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά τη γενικευμένη ύφεση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απολύσεις, το φάσμα της ανεργίας, η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: