Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Κάλεσμα της νέας ανοιχτής Ομάδας Εργασίας για τη Διερμηνεία

Η ομάδα εργασίας του ΣΜΕΔ για τη διερμηνεία δημιουργείται καταρχήν από την ανάγκη καταγραφής της πραγματικότητας που επικρατεί στον κλάδο και η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστη. Στόχος μας είναι, λοιπόν, σε πρώτο στάδιο να καταγραφούν οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές στον κλάδο με βάση την εμπειρία των ίδιων των συναδέλφων, ανεξάρτητα από την ειδίκευση (ταυτόχρονη, διαδοχική ή ψιθυριστή διερμηνεία) και τον τομέα δραστηριοποίησής τους (απασχόληση σε συνέδρια, δικαστήρια, διμερείς συνεννοήσεις ή διαπραγματεύσεις, καθώς και, ολοένα περισσότερο, σε ΜΚΟ).

Σε δεύτερο στάδιο, αποσκοπούμε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της διερμηνείας, στην ανάπτυξη της συναδελφικής αλληλεγγύης μπροστά στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, καθώς και στην επεξεργασία προτάσεων και δράσεων για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας.

Στον κλάδο της διερμηνείας, όπως και σε αυτόν της μετάφρασης, είναι επιτακτικό να ανακτήσουμε τα παραδοσιακά μέσα εργατικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης, επινοώντας συγχρόνως νέους τρόπους συλλογικής οργάνωσης και περιφρούρησης των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Ο ΣΜΕΔ καλεί όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου της διερμηνείας και να διαμορφώσουν την αντίστοιχη ομάδα εργασίας για τη διερμηνεία σε μια πρώτη συνάντηση, την Τρίτη 13 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Νεάπολη Εξαρχείων).