Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

POS (και γιατί) και για τους μεταφραστές



Στην τελευταία λίστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επαγγελματίες που υποχρεούνται να διαθέτουν POS -βάσει της παλαιότερης υπ΄ αριθ. 45231/20-04-2017(Β΄ 1445) Κοινής Υπουργικής Απόφασης- είναι και οι μεταφραστές. Έτσι, στη φορολογία από το πρώτο ευρώ, στους υπέρογκους έμμεσους και άμεσους φόρους, στον ΕΦΚΑ που τώρα αναμένεται να αυξηθεί λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού, στην καθημερινή ανασφάλεια και τις ανύπαρκτες παροχές υγείας, έρχεται τώρα να προστεθεί και το νταβατζιλίκι στις τράπεζες. Το κόστος αγοράς/ενοικίασης και συντήρησης του μηχανήματος δεν είναι καθόλου αμελητέο (από 100 ως 440 ευρώ η αγορά, από 50 ευρώ η μίσθωση και από 25 η συντήρηση). Και παρόλο που προς το παρόν υπάρχει μια πρόβλεψη που εξαιρεί όσους από μας δουλεύουν ουσιαστικά για εταιρίες, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα υποχρεωθούμε τελικά όλοι κάποια στιγμή να το αποκτήσουμε.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λογική αυτή, καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε το κόστος αυτής της υποτιθέμενης μείωσης άμεσα από την τσέπη μας, όταν είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων συσσωρεύει χρέη και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. 

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως υπάρχουν και σοβαρότεροι λόγοι για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών πάσης φύσεως, η οποία επιδιώκεται και σε κράτη που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα φοροδιαφυγής, όπως π.χ. η Γερμανία. Η αύξηση των συναλλαγών με τις τράπεζες, σε κάθε της μορφή, αυξάνει τα κέρδη του χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλ. των τραπεζών. Αυξάνει, επίσης, τα κεφάλαια που συσσωρεύουν οι τράπεζες και χρησιμοποιούνται σε δάνεια και επενδύσεις. Αυξάνεται τέλος η πολιτική και συμβολική βαρύτητα των τραπεζών, καθώς και η πολιτική τους χρήση. Αυξάνονται, λοιπόν, τα οφέλη για το κεφάλαιο συνολικά. Οι μόνοι χαμένοι, όπως πάντα, είμαστε εμείς, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι! Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια, αποδεχόμενοι υπομονετικά τη μοίρα μας, αλλά να οργανωθούμε στα σωματεία και να διεκδικήσουμε μια ζωή με βάση τις ανάγκες μας!

Υγ. Βάσει της παρακάτω παραγράφου, ορισμένοι ΜΕΔ δεν υποχρεούνται, ακόμα, να έχουν POS, όμως το καθεστώς αυτό ενδέχεται να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή και πιθανότατα χωρίς επαρκή ενημέρωση, οπότε προτείνουμε στα μέλη μας να συμβουλεύονται τον λογιστή τους.
 «Συνεπώς, η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθ. 45231/2017 κυα