Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εργαστήριο Συλλογικής Μετάφρασης (Μάιος 2019)


Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη δεύτερη φάση του εργαστηρίου συλλογικής μετάφρασης που διοργανώνει ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών τον Μάιο του 2019.

Εδώ και καιρό μάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η ιδέα να υλοποιήσουμε εργαστήρια που να ασχολούνται με τον πυρήνα της δουλειάς μας στα πλαίσια της αυτομόρφωσης και της συνεργασίας. Στόχος μας είναι να μεταφράσουμε και να επιμεληθούμε συλλογικά το κείμενο ώστε να κατανοήσουμε εκ των έσω τη διαδικασία, να συζητήσουμε πιθανές λύσεις και επιλογές  -βάσει της προσωπικής, επαγγελματικής και θεωρητικής εμπειρίας μας- και να καταλήξουμε σε ένα τελικό κείμενο, περνώντας από όλα τα στάδια επεξεργασίας του. Αποφασίσαμε το πρώτο μας εργαστήριο να γίνει πειραματικά στον γλωσσικό συνδυασμό αγγλικά-ελληνικά και να ασχοληθούμε με ένα δοκιμιακό κείμενο.

Στην πρώτη φάση του εργαστήριου ασχοληθήκαμε με τη συλλογική μετάφραση αμετάφραστου κειμένου του Στήβενσον. Στην παρούσα φάση, θα ασχοληθούμε με τη θεώρηση της μετάφρασης και την επιμέλεια του κειμένου. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 4 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες θα εργαζόμαστε από κοινού για να καταλήξουμε στη συλλογική διαμόρφωση του κειμένου.

Αρχικά, θα γίνει μια εισαγωγική συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να καθοριστούν οι συμμετοχές στο εργαστήριο και να ενημερωθούν όλοι για το σκοπό και τον τρόπο δουλειάς μας, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι σεμιναριακές συναντήσεις που θα συντονίζονται από μέλη του Συλλόγου.

Η συνάντηση γνωριμίας θα γίνει την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 18:30, στα γραφεία του Συλλόγου και απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο (ανεξαρτήτως αν είναι μέλος του Συλλόγου ή όχι). Θα ακολουθήσουν οι σεμιναριακές συναντήσεις, που θα γίνονται κάθε Παρασκευή από τις 3 Μαΐου, την ίδια ώρα, επίσης στα γραφεία μας (τελευταία συνάντηση προβλέπεται στις 24 Μαΐου).

Εξυπακούεται ότι για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας στον προβλεπόμενο χρόνο και σε συνθήκες συλλογικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι σε θέση να παρευρεθούν σε όλες τις συναντήσεις της ομάδας.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την εισαγωγική συνάντηση με μήνυμα στο μέηλ του Συλλόγου: syl.smed@gmail.com

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας!