Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Η Εργατική Διαδήλωση στις 23/6Με μαζική συμμετοχή και δυναμισμό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/06/2020 στην Αθήνα η Εργατική Διαδήλωση που είχε εξαγγελθεί από Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία. Η Διαδήλωση, συνέχεια της απεργίας και της απεργιακής διαδήλωσης που είχαν προγραμματιστεί για τις 19 του Μάρτη και αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, προπαγανδίστηκε συστηματικά μέσα στις προηγούμενες βδομάδες σε χώρους εργασίας, επαγγελματικούς κλάδους και γειτονιές.


Ο σύλλογός μας, μαζί με άλλα εφτά σωματεία, είχε απευθύνει κοινό κάλεσμα (βλ. και εδώ), που αποτέλεσε την αρχική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Διαδήλωσης. Συνολικά, τα σωματεία που συμμετείχαν με απόφασή τους στη Διαδήλωση είναι:

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σωματείο Εργαζόμενων στα Public
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ)
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia
Σωματείο Εργαζομένων στην ΜΚΟ Άρσις
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» (Ανατολικής Αττικής)
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωσταντοπούλου» (Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής)
ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ
Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα
Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ)
Σωματείο Εργαζομένων DHL
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παιανίας
Σωματείο Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ)
Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Συμμετείχαν επίσης η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, πολλά εργατικά σχήματα, εργατικές συλλογικότητες και συλλογικότητες γειτονιάς.

 
Η Διαδήλωση ξεκίνησε από τα Χαυτεία, πέρασε από το Υπουργείο Εργασίας, το Public Συντάγματος (στο ύψος της Ερμού κρεμάστηκε πανό από το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας), τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή, ενώ ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Στις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, η ασφυκτική και πληθωρική παρουσία ποικίλων αστυνομικών μονάδων, χωρίς απολύτως κανένα πραγματικό λόγο (πέρα από την εμπέδωση του γενικού και μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας, για λόγους «εποχής») και το κλείσιμο των κεντρικών σταθμών του μετρό (παρομοίως). 

Η αντίστοιχη Εργατική Διαδήλωση που είχε καλεστεί την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΥΒΧΘ) και το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) αναβλήθηκε λόγω έντονης κακοκαιρίας.