Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Δύναμη σ' όσες κι όσους σπάνε την σιωπή

 


Ο ΣΜΕΔ στέκεται στο πλευρό όλων των γυναικών και των ανδρών που αποφάσισαν να καταγγείλουν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από άτομα που θεώρησαν ότι η θέση τους τους επιτρέπει να ικανοποιούν τις διαστροφές τους, τις σεξουαλικές τους ορέξεις, την εγωπάθεια και τα κάθε είδους συμπλέγματά τους.

Έστω και τώρα, στην αυγή της τρίτης δεκαετίας τού 21ου αιώνα πρέπει να φωτιστούν και να εξαλειφθούν όλες οι αιώνια ριζωμένες κοινωνικές παθογένειες που θέλουν την γυναίκα, τον ασθενέστερο οικονομικά ή τον νέο άνθρωπο που ξεκινά την σταδιοδρομία του να πρέπει να υποτάσσεται στα θέλω όσων κατέχουν θέσεις εξουσίας, για να μπορέσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα να ξεριζωθεί η μάστιγα της πατριαρχίας που βλέπει την γυναίκα –από την ώρα που γεννιέται– σαν αδύναμο αντικείμενο ικανοποίησης των σεξουαλικών ορέξεων του κυρίαρχου άντρα, να πάψουν τα θύματα να φοβούνται να μιλήσουν επειδή γνωρίζουν την αντιμετώπιση που τα περιμένει αν το κάνουν, να πάψει η κοινωνία να στηρίζει σιωπηρά ή ρητά τους θύτες και να κατηγορεί τα θύματα. Ήρθε η ώρα να πάρουμε την δύναμη από τα χέρια των διευθυντών, σκηνοθετών, προπονητών, προϊσταμένων και λοιπών, που νομίζουν ότι επειδή έχουν τον τελευταίο λόγο στην λήψη αποφάσεων ή απλώς κάποια οικονομική άνεση μπορούν να χειραγωγούν και να τσαλαπατούν ελπίδες, όνειρα, συναισθήματα και ψυχές.
 
Γενικότερα, ήρθε επιτέλους η ώρα να καταργήσουμε τον απάνθρωπο εκβιασμό που απεικονίζει όλη την καπιταλιστική βαρβαρότητα και συνοψίζεται στην φράση: «Ξέρεις πόσοι/ες περιμένουν γι’ αυτήν την δουλειά/θέση/στήριξη;»· εκβιασμό που αναγκάζει γυναίκες και άνδρες να σιωπούν και να καταπίνουν προσβολές για να μην μείνουν χωρίς δουλειά, να μην ακυρώσουν κόπους, σπουδές, αγώνες και όνειρα.
 
Οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως την τελευταία βδομάδα αφορούν συγκεκριμένους χώρους στους οποίους όλοι κι όλες γνώριζαν ότι έβριθαν από χυδαίες περιπτώσεις κακοποίησης ασθενέστερου από δυνατό, ωστόσο είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Σε κάθε εργασιακό κλάδο υπάρχουν αντίστοιχες και χειρότερες περιπτώσεις, όπως και στον δικό μας, όπου μπορεί να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο, όμως δεν παύουν να υπάρχουν και να συνθλίβουν προσωπικότητες.
 
Στηρίζουμε όσες κι όσους βρήκαν την δύναμη να σπάσουν το απόστημα και περιμένουμε από τα αντίστοιχα Σωματεία και Συλλόγους να προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτούνται.