Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ενημέρωση από τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΜΕΔ με τη διεύθυνση του ΕΚΕΒΙ

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυνε τον προηγούμενο μήνα το ΕΚΕΒΙ προς τους επαγγελματίες του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/7 συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τη διεύθυνση του Κέντρου. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις μας για το χώρο του βιβλίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οι προτάσεις μας για το ρόλο που μπορεί να παίξει το ΕΚΕΒΙ ως προς αυτά (διαβάστε εδώ την πλήρη τοποθέτησή μας).


Η συνάντηση ήταν αναμφισβήτητα χρήσιμη, καθώς έδωσε το στίγμα του συλλόγου στο ΕΚΕΒΙ, έδειξε ότι αποτελούμε ένα δυναμικό σωματείο με επεξεργασμένες απόψεις αλλά και με διάθεση συζήτησης, και ότι φυσικά διεκδικούμε να είμαστε συνομιλητές της πολιτείας για τα ζητήματα που μας αφορούν. Αυτό που κυρίως τονίσαμε με κάθε τρόπο ήταν ότι η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα του κλάδου με συνολικό τρόπο και όχι αποσπασματικά (π.χ. όχι μόνο για την ψηφιοποίηση ή για την προώθηση της ανάγνωσης).

Η διεύθυνση του ΕΚΕΒΙ, από την άλλη, αν και δέχθηκε κάποιες επιμέρους προτάσεις μας (δημιουργία βάσης δεδομένων για επιμελητές-διορθωτές, αντίστοιχης με τη βάση δεδομένων για μεταφραστές, διοργάνωση ημερίδας για τα πνευματικά δικαιώματα των μεταφραστών), απέφυγε να δεσμευτεί συνολικά για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών και την ολόπλευρη αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στο χώρο του βιβλίου. 

Αφού κατατεθούν στο υπουργείο Πολιτισμού οι προτάσεις του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο (απώτερος στόχος, άλλωστε, του κύκλου των συναντήσεων του Κέντρου με τους επαγγελματίες του χώρου) και ενημερωθούμε γι' αυτές, όπως ζητήσαμε επίσημα, εξυπακούεται ότι θα επανέλθουμε στους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου αυτή τη φορά και του υπουργείου, υποβάλλοντας ξανά τις θέσεις μας για τη σχεδιαζόμενη νέα "εθνική πολιτική για το βιβλίο". Το πρώτο βήμα πάντως ήδη έγινε, η φωνή μας ακούστηκε και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φροντίσουμε να λαμβάνεται στο εξής σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: