Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα συμπαράστασης στον Χ. Στεργιάδη, μέλος του ΔΣ της ΣΒΕΟΔ


Ενημέρωση 25/7: Αθώος ο Χ. Στεργιάδης, κατέπεσε πανηγυρικά το προκλητικό κατηγορητήριο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 25/7, 9 π.μ., 
στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων (Κτίριο 7)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

προς τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)
Σκυλίτση 10,11743 Αθήνα
τηλ. 210 8822277

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών στέκεται αλληλέγγυος στο συνάδελφο Χρήστο Στεργιάδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πρωτοβάθμιου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, που στοχοποιείται και διώκεται για τη συνδικαλιστική του δράση.


Ο συνάδελφος Χρήστος Στεργιάδης εργαζόταν στο Παγκράτι, στο ψητοπωλείο DAFI’S, συμφερόντων Τ. Δημουλά & Γ. Κότσιρα, από τον Μάη του 2011, ως διανομέας. Στο διάστημα που εργαζόταν ανάπτυξε συνδικαλιστική δράση ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους, καταγγέλλοντας την ανασφάλιστη εργασία και διεκδικώντας να εφαρμόζεται για όλους η εργατική νομοθεσία. Λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης μπήκε στο στόχαστρο των εργοδοτών του και απολύθηκε εκδικητικά στις αρχές Μαΐου του 2012. Η ΣΒΕΟΔ, μαζί με αλληλέγγυα σωματεία και τις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών Βύρωνα, Παγκρατίου και Καισαριανής, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συναδέλφου διεκδικώντας την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε εργατικό δικαστήριο, μετά την αδιαλλαξία των εργοδοτών.

Τον Ιούνη του 2013 ο συνάδελφος δικαιώθηκε από το εργατικό δικαστήριο. Η δικαστική απόφαση όριζε την επιστροφή του Χρήστου Στεργιάδη στην εργασία του, καθώς και την πληρωμή των μισθών υπερημερίας. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου ο συνάδελφος, μαζί με μέλη του σωματείου, εμφανίστηκε στην επιχείρηση για να ξεκινήσει εργασία. Οι εργοδότες επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να διώξουν το συνάδελφο. Στη συνέχεια ο συνάδελφος κάλεσε την Άμεση Δράση, τους επέδειξε την δικαστική απόφαση και ζήτησε να εφαρμοστεί. Παρουσία των αστυνομικών, ο Γ. Κότσιρας αποδέχτηκε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης και δεσμεύτηκε να εκτελέσει την απόφαση. Τις επόμενες μέρες ο συνάδελφος συνέχιζε να πηγαίνει με συνέπεια στην εργασία του, ωστόσο οι εργοδότες δεν του παρείχαν έργο, παρά μόνο του κατέβαλλαν το μεροκάματο, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο, από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δικηγόρων για την καταβολή των μισθών υπερημερίας. Οι εργοδότες κατέβαλαν ένα «έναντι» του πόσου που έχει εκδικαστεί και μετά από αρκετές αναβολές κατέληξαν σε συμφωνία που όριζε την αποπληρωμή του ποσού για την Τρίτη 9 Ιουλίου.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου ο συνάδελφος πήγε για δουλειά και οι εργοδότες τού εμφάνισαν φάκελο που ανέγραφε το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού. Ο συνάδελφος αρνήθηκε να πάρει το φάκελο και ζήτησε να γίνει η αποπληρωμή στο δικηγόρο, όπως είχε συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή συνελήφθη από κλιμάκιο του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας με την κατηγορία του εκβιασμού. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Βασίλης Τσιμπράκης, πρώην εργοδότης του συνάδελφου Χρήστου Στεργιάδη και ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 213Β.

Αφενός, ο εργοδότης Τ. Δημουλάς έχει άμεσα συμφέροντα για να στήσει αυτή την υπόθεση ώστε να μην εκτελέσει την δικαστική απόφαση. Αφετέρου, ο Β. Τσιμπράκης, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, θα βρεθεί σε λίγο καιρό αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, μιας και ο συνάδελφος του έχει καταθέσει αγωγή για εργατικές διαφορές. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να εκφοβίσει το συνάδελφο ώστε να υπαναχωρήσει από τις διεκδικήσεις του.

Είναι προφανές ότι οι κατηγορίες περί εκβιασμού είναι στημένες και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στοχεύουν στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και τον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ