Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Εργαστήριο συλλογικής μετάφρασης (Μάιος-Ιούνιος 2018)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο συλλογικής μετάφρασης που διοργανώνει ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών τον Μάιο και Ιούνιο του 2018. Εδώ και καιρό, μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η ιδέα να υλοποιήσουμε εργαστήρια που να ασχολούνται με τον πυρήνα της δουλειάς μας. Το πρώτο μας εργαστήριο θα περιλαμβάνει τη συλλογική μετάφραση, και δευτερευόντως την επιμέλεια, ενός κειμένου, από περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, σε πλαίσιο αυτομόρφωσης και συνεργασίας. Στόχος θα είναι να μεταφράσουμε και να επιμεληθούμε συλλογικά το κείμενο ώστε να κατανοήσουμε εκ των έσω τη διαδικασία, να συζητήσουμε πιθανές λύσεις και επιλογές βάσει της προσωπικής, επαγγελματικής και θεωρητικής εμπειρίας μας, και να καταλήξουμε σε ένα τελικό κείμενο, περνώντας από όλα τα στάδια επεξεργασίας του. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 6 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες θα εργαζόμαστε από κοινού για να καταλήξουμε στη συλλογική διαμόρφωση του κειμένου.

Σε πρώτο στάδιο, θα γίνει μια εισαγωγική συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να καθοριστούν οι συμμετοχές στο εργαστήριο και να ενημερωθούν όλοι για το σκοπό και τον τρόπο δουλειάς μας, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι σεμιναριακές συναντήσεις που θα συντονίζονται από μέλη του Συλλόγου. Το πρώτο μας εργαστήριο θα γίνει πειραματικά στον γλωσσικό συνδυασμό αγγλικά-ελληνικά και θα ασχοληθούμε με ένα δοκιμιακό κείμενο.

Η εισαγωγική συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου και απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο (ανεξαρτήτως αν είναι μέλος του Συλλόγου ή όχι). Θα ακολουθήσουν οι σεμιναριακές συναντήσεις, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα την ίδια ώρα, επίσης στα γραφεία μας (η τελευταία συνάντηση προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα 25 Ιουνίου).

Εξυπακούεται ότι για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της μετάφρασής μας στον προβλεπόμενο χρόνο και σε συνθήκες συλλογικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι σε θέση να παρευρεθούν σε όλες τις συναντήσεις της ομάδας.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την εισαγωγική συνάντηση με μήνυμα στο e-mail του Συλλόγου.

Σας περιμένουμε!