Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ενάντια σε μια «Κοινωνική Συμμαχία» που δεν μας χωράει


Την Τετάρτη 30 Μάη, η «Κοινωνική Συμμαχία», μια σύμπραξη διαφόρων εργοδοτικών και επαγγελματικών ενώσεων με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, διοργανώνει μια «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» που θα συνοψιστεί σε μια 24ωρη γενική απεργία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της «Συμμαχίας»: «ο λαϊκισμός και η πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις», γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα «ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» θέτοντας «την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή». Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με «πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»…

Αυτό το καινοφανές στοιχείο, η προκήρυξη δηλαδή απεργίας από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας σε μια μέρα κοινής «πανεθνικής δράσης» τους μαζί με εργοδότες, είναι που μας παρακινεί να ασχοληθούμε με το μόρφωμα της «Κοινωνικής Συμμαχίας», το οποίο θα μας άφηνε κατά τα λοιπά αδιάφορους, ως άλλη μία απόπειρα επιβολής στη δημόσια ατζέντα της αυταρχικής-νεοφιλελεύθερης επιχειρηματικής-εθνικής ενότητας ενάντια στις «δυνάμεις του κακού». Οι συνομοσπονδίες εργαζομένων της χώρας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των φαινομένων «πόλωσης», «λαϊκισμού» και… «υπερφορολόγησης», όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, προτείνουν μια γενική απεργία όχι ενάντια αλλά μαζί με τους εργοδότες, παλεύοντας εμφανώς για τα συμφέροντα των τελευταίων, στη γλώσσα που μόνο οι τελευταίοι προωθούν. Πρόκειται για τις ίδιες συνομοσπονδίες που, στις 12 Γενάρη, όταν ψηφιζόταν ο περιορισμός του δικαιώματος των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία, απουσίαζαν από οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης...

Αγνοούμε ποιες ακριβώς συνεννοήσεις έχουν κάνει οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τις εργοδοτικές ενώσεις και τους διάφορους μεγαλόσχημους επαγγελματικούς φορείς προκειμένου η «Συμμαχία» τους να χωράει, στο πλαίσιο των κοινών τους «δράσεων», και γενικές απεργίες – αν και η μόνη εύλογη εικασία είναι ότι οι «εργατικές» συνομοσπονδίες έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις πως τέτοιες απεργίες θα μένουν στα λόγια και θα αποβαίνουν μη γενόμενες στην πράξη. Θα επωφεληθούμε εντούτοις από το κάλεσμά τους για να βρεθούμε στο δρόμο, μολονότι, φοβούμαστε, εκτός των προδιαγραφών της «Πανεθνικής Ημέρας Δράσης» τους.

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλεί τα μέλη του και όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση, μαζί με τον Σύλλογο Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής, έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Βιβλίου, Ζαλόγγου 9, Αθήνα, αυτή την Τετάρτη 30/5 στις 9:30 π.μ.

Στηρίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων. Προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα, μακριά από «συμμαχίες» για την εθνική παλιγγενεσία, την ευαγή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και άλλα δαιμόνια. Στην εξαπάτησή τους απαντάμε με τους αγώνες μας.