Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η απατηλή λάμψη του EPLO

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Πόσο καιρό θέλει αλήθεια ένας λαμπερός Οργανισμός όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου για να αποπληρώσει τις οφειλές του; Την απάντηση μπορεί να σας τη δώσει ένα μέλος του Συλλόγου μας, το οποίο και μας ενημέρωσε για την επτάμηνη ταλαιπωρία του που τελειωμό δεν έχει.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιος είναι ο EPLO. Με χρηματοδοτήσεις ασαφούς προέλευσης, έχοντας στο ΔΣ του από υπουργεία κρατών και πανεπιστήμια μέχρι κράτη ολόκληρα και επιδιώκοντας να γίνει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και να δίνει τίτλους σπουδών ισότιμους με αυτούς του δημόσιου πανεπιστημίου, ο European Public Law Organization –όπως είναι η επίσημη ονομασία του για να καταλαβαίνει και το πολυεθνικό ΔΣ του– τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται τόσο σε εγκαταστάσεις όσο και σε δραστηριότητες. Κάνει σεμινάρια, ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια και συμμετέχει σε συνέδρια. Ο υπερδραστήριος Οργανισμός μας, όμως, ξεχνάει απ’ ό,τι φαίνεται να πληρώσει τους διερμηνείς που προσλαμβάνει σε όλες αυτές τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις. Και γιατί να τους πληρώσει άλλωστε; Μήπως δεν τους κάνει τη χάρη να φωτίζονται έστω και για λίγο από τη λάμψη του;

Έτσι ξέχασε και την συνάδελφο Ο. Π., η οποία τον Οκτώβριο του 2018 συνεργάστηκε ως διερμηνέας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και έκτοτε παραμένει απλήρωτη. Αν και το σχετικό τιμολόγιο έχει ήδη κοπεί από το Νοέμβριο, το λογιστήριο του Οργανισμού ξεκίνησε με ασαφείς δικαιολογίες για κάποιες χρηματοδοτήσεις που αναμένονται ώστε να μπορέσει να την εξοφλήσει και κατέληξε δηλώνοντας απερίφραστα ότι δε γνωρίζει πότε θα τακτοποιηθεί το ζήτημα. Παράλληλα μας δηλώθηκε ότι ο Οργανισμός (προφανώς νιώθοντας σίγουρος για την ισχύ του) παραμένει παγερά αδιάφορος μπροστά στην προοπτική της δημοσιοποίησης αυτής της καταγγελίας από μέρους του ΣΜΕΔ. Από την πλευρά της, η συνάδελφος μάς ενημέρωσε επιπλέον ότι έχει ξανασυνεργαστεί και στο παρελθόν με το ευαγές αυτό ίδρυμα και ότι τα ίδια συνέβαιναν κάθε φορά που επρόκειτο να πληρωθεί.

Είναι αδιανόητο η συνάδελφος να μένει απλήρωτη 7 μήνες χωρίς καν να λαμβάνει σαφή απάντηση και μάλιστα αυτό να γίνεται συστηματικά από έναν μεγαλόσχημο οργανισμό σαν τον EPLO. Διεκδικούμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων της συναδέλφου και θα τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο μέχρι να γίνει αυτό. Η υποτίμηση της δουλειάς μας δε θα περάσει. Όσοι εργοδότες θεωρούν ότι μπορούν να εμπαίζουν συναδέλφους και συναδέλφισσες, καθυστερώντας για μήνες την πληρωμή τους, θα μας βρίσκουν σταθερά και δυναμικά απέναντί τους.