Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Με σεμινάριο της Μ. Κακριδή-Φερράρι για την ορθογραφία συνεχίζεται ο 7ος κύκλος

Για τον κοινωνικό ρόλο και την ιδεολογική λειτουργία της ορθογραφίας θα μιλήσει η Μάρω Κακριδή-Φερράρι στο σεμινάριο αυτομόρφωσης του ΣΜΕΔ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.


Τα ορθογραφικά συστήματα έπαιζαν και παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις σχετικά με πλευρές της εθνικής, της κοινωνικής και της πολιτιστικής ταυτότητας. Η ορθογραφία, από τη φύση της, παγιώνει σε απτές οντότητες τα συμβολικά νοήματα που φέρουν οι διαφορετικές γραφές και δημιουργούν έτσι έντονες αντιστάσεις στα αιτήματα αλλαγής τους. Οι αντιπαραθέσεις αναφέρονται ακριβώς στην επιλογή του είδους ιδεολογικών κριτηρίων που καλείται να αποφασίσει η κοινωνία για τις ορθογραφικές συμβάσεις της εκάστοτε ιστορικής στιγμής, δίνοντας κάθε φορά έμφαση σε διαφορετικές όψεις των ταυτοτήτων που επιθυμεί να προβάλει. Τα επιχειρήματα όμως που χρησιμοποιούνται από τις αντιμαχόμενες ομάδες δεν αναφέρονται πάντα στις ιδεολογικές τους προϋποθέσεις και η κοινωνιολογία της γλώσσας προσπαθεί να τα φέρει στην επιφάνεια, ώστε η εκάστοτε επιλογή να γίνει με φανερούς τους όρους της αντιπαράθεσης. 

   Θα συζητήσουμε πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά της έννοιας της ορθογραφίας από τη γλωσσολογική σκοπιά (όχι τη φιλολογική) και, κατόπιν, θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στη δημόσια αντιπαράθεση για τις αρχές ορθογράφησης που πρέπει να ισχύουν στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις που υιοθετήθηκαν από σχετικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Θα συσχετίσουμε τη σύνδεσή τους με τις βαθύτερες ιδεολογικές απόψεις που αντιπροσωπεύουν και το νόημά τους στη σημερινή συγκυρία.

Τα σεμινάρια αυτομόρφωσης του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών είναι ανοιχτά σε κάθε συνάδελφο (μέλος του Συλλόγου ή μη) που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική γνώση και τη συνεργασία μεταξύ μας.
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου  
  (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων)