Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Από τις ζαρντινιέρες στις ανθοδέσμες

 Καταγγελία για την αστυνομοκρατία στις 6 του Δεκέμβρη

 

Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020, επέτειο δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα, οι αστυνομικές δυνάμεις, με εντολή της κυβέρνησης, προχώρησαν σε νέα άγρια καταστολή και πογκρόμ προσαγωγών. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό σε διάστημα μερικών εβδομάδων από την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και το χουντικής έμπνευσης σχέδιο αποτροπής των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείo.

Έγιναν δεκάδες βίαιες και αναίτιες προσαγωγές και επιθέσεις σε συγκεντρωμένους, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονταν ανήλικοι μαθητές, μέλη εργατικών σωματείων, υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στη μάχη ενάντια στην πανδημία, κομμουνιστές, αριστεροί και αναρχικοί αγωνιστές, ακόμα και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρά το όργιο της καταστολής και την καθολική κινητοποίηση της αστυνομίας, οι συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, όπως και σε όλη την χώρα.

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει η κυβέρνηση: εξαπέλυσε όργιο καταστολής για να εμποδίσει να τιμηθεί η μνήμη ενός θύματος της δικής της καταστολής.  Και φαντάζει ειρωνικό ότι αντιμετώπισε με χουντικής έμπνευσης διατάξεις και μεθόδους τις συγκεντρώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε ενάντια στη Χούντα. 

Για να μη μιλήσουμε για τις περιστάσεις των ίδιων των προσαγωγών. Άνθρωποι που τηρούσαν προσεκτικά όλα τα μέτρα εισέπραξαν πρόστιμα και προσάχθηκαν στο όνομα της κρατικής προστασίας ενάντια στην ασθένεια για να στοιβαχτούν στη συνέχεια στην κρατική ασφάλεια, σε κελιά και μικρούς χώρους ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο και χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, όπως σαπούνι, με τους αστυνομικούς να διασκεδάζουν με την τραγική ειρωνεία και χωρίς φυσικά να φοράνε μάσκες. Πολλοί αγωνιστές που πιάστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, αργότερα μέσα στη μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν υπήρχαν άλλοι χώροι κράτησης, ενώ για δεκάδες συλληφθέντες σχηματίστηκαν δικογραφίες με γελοίο κατηγορητήριο περί διασποράς του ιού. 

Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια» που επικαλείται ως πρόσχημα η κυβέρνηση. Η ίδια κυβέρνηση που με τις πολιτικές της, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ευθύνεται για τη διάλυση του συστήματος υγείας, χρησιμοποιεί την πανδημία για την ψήφιση νέων αντεργατικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως στις 26 Νοέμβρη, καθώς και για την επιβολή στρατιωτικού τύπου απαγορεύσεων της πολιτικής, κοινωνικής και ταξικής αντίστασης. Την ίδια στιγμή που δεν κουνάει το δακτυλάκι της για τους ανθρώπους που εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εις βάρος γιατρών και προσωπικού και ούτε ασχολείται με τις συνθήκες μετακίνησης στα ΜΜΜ, συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες της σε μας, απαγορεύοντάς μας πλέον και να αντιδρούμε. Ας μη γελιόμαστε, τίποτα ποτέ δεν έκανε για την προστασία μας μια κυβέρνηση που είναι φανερό ότι έχει σαν κύριο πρόταγμά της να μας εξαφανίσει. Η συγκυρία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους: υιοθετούν μια «κατάσταση εξαίρεσης και έκτακτης ανάγκης», για να προωθήσουν τις πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα. Και πάντα εις βάρος μας.

Να αρθεί κάθε δίωξη απέναντι σε όλους συλληφθέντες και να ακυρωθούν τα γελοία και προσχηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν.