Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η απλήρωτη εργασία

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης επειδή, πέρα από τις μίζερες συνδικαλιστικές εμμονές μας σχετικά με τα απλήρωτα δεδουλευμένα, το αντικείμενο έχει πλούσιο θρησκευτικό και ηθικοπλαστικό νόημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ “ΙΝΔΙΚΤΟΣ” ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΌΝΙΑ

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου “Απόπειρα δολοφονίας” από τις εκδόσεις Ίνδικτος επανήλθε στο προσκήνιο η μακρόχρονη περιπέτεια των εργαζόμενων του  παραρτήματος του εκδοτικού οίκου στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 10 χρόνια.

Το χρονικό της περιπέτειας των εργαζομένων περιγράφεται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του σωματείου μας από τον Μάρτιο του 2015:

Η φιλία του εκδότη Μ. Βελιτζανίδη με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι γνωστή και περιλαμβάνει εκτός από την έκδοση 4 βιβλίων του πρώην υπουργού και διορισμούς σε ιδρύματα, συμβάσεις  με υπουργεία, προμήθειες. Στο νέο του βιβλίο ο κ. Λοβέρδος καταγγέλλει την “σκευωρία” του σκανδάλου Novartis βρίσκοντας φιλοξενία στον φίλο εκδότη.

Υπουργοί σαν τον Λοβέρδο και αφεντικά σαν τον Bελιτζανίδη είναι υπεύθυνοι για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι ένα σύστημα διαπλοκής που δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Οι υπουργοί (ανεξαρτήτως κομμάτων, κυβερνήσεων) νομοθετούν το πλαίσιο που έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους (ελαστική εργασία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κυριακάτικης αργίας, 8ωρου κτλ). Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται τους νόμους για να βυθίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση (μισθοί πείνας, μαύρη και απλήρωτη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις…)

Στον κλάδο του βιβλίου όλα αυτά έχουν συνήθως το περιτύλιγμα της κουλτούρας, της τέχνης, ακόμα και της  θεολογίας όπως προβάλλει ο εκδοτικός οίκος Ίνδικτος.

Ως Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης θέλουμε να θυμίσουμε σε όσους συγκινούνται από το “δράμα” της “Απόπειρας Δολοφονίας” του κ. Λοβέρδου ότι ο εκδότης του Μανώλης Βελιτζανίδης δεν έχει δώσει ούτε ένα σεντ στους δύο υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Ινδίκτου της Θεσσαλονίκης. Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 11 χρόνια παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του δικαστηρίου (βλ. 26454/2013 Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) που τους είχε δικαιώσει με τα ποσά των  44.746,22 ευρώ στη μια υπάλληλο και 38.972,11 ευρώ στον άλλο.
Αυτά τα ποσά μπορεί να είναι ψιλά στον χορό των δις των διάφορων σκανδάλων αλλά για τον κόσμο της εργασίας είναι πρόκληση να παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι σε βάρος τους.

Μπροστά σ’ αυτή την εξόχως εξοργιστική κατάσταση απαιτούμε την άμεση πληρωμή όλου του ποσού που έχει επιδικαστεί στους συναδέλφους.


Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης