Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένο εργαζόμενο στο ΕΚΠΑ

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΦΥΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MyServices

 

Ο Σύλλογος Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών καταγγέλλει την απόλυση του εργαζόμενου Κ.Μ., από την εργολαβική εταιρεία MyServices, στην οποία εργαζόταν ως φύλακας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ από το 2018.

Ο συνάδελφος δεν απολύθηκε τυχαία. Απολύθηκε γιατί δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και τις μόνιμες πρακτικές της MyServices. Όταν προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αποδείχθηκε ότι δεν πληρωνόταν ούτε άδειες ούτε επιδόματα, και βεβαίως ούτε υπερωρίες, παρά τις αυξομειώσεις του προσωπικού. Οι άδειες, όταν δίνονταν, είχαν τη μορφή αδειών άνευ αποδοχών. Η ίδια η Εταιρεία αναγνωρίζει ότι δεν έχει διακριτή καταγραφή, αιτιολογία και χρονικό προσδιορισμό, και υποτίθεται πως συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές. Αποτέλεσμα; Το Σ.ΕΠ.Ε. συνέταξε φάκελο για τον εισαγγελέα.

Η MyServices έχει καταγγελθεί πολλάκις από συναδέλφους/ισσες στη φύλαξη και στον καθαρισμό. Της έχουν καταλογιστεί πολλά πρόστιμα από το Σ.ΕΠ.Ε., ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ και είναι άγνωστο πόσες υποθέσεις έφτασαν στον εισαγγελέα. Πάγια τακτική της είναι η υπεξαίρεση ποσών από το μηνιαίο μισθό των εργαζομένων, η μη καταβολή επιδομάτων αδείας και υπερωριών και η μη χορήγηση ημερών άδειας, παρά μόνο αν δεχτεί ο/η υπάλληλος να είναι άνευ αποδοχών.

Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι άγνωστα στη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, η οποία έχει στα χέρια της εργαλεία για να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνειαντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία.

Όλες οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του, σαμποτάρουν τις σταθερές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ελαστικοί εργαζόμενοι, ανύπαρκτα δικαιώματα, χωρίς σωματεία και συλλογικότητες, χωρίς το δικαίωμα στην απεργία και στη διεκδίκηση, διαιρεμένοι σε κατηγορίες, με μόνο ζητούμενο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εργοδοτών και την υποταγή των εργαζομένων. Ό,τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, καταργώντας επί της ουσίας και το Σ.ΕΠ.Ε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα του Κ.Μ. και όλων των εργαζομένων στο κάτεργο της MyServices (πληρωμή δεδουλευμένων, αδειών, επιδομάτων, υπερωριών κ.ά.).

Να ελέγξει άμεσα το ΕΚΠΑ τον τρόπο λειτουργίας και την αξιοπιστία της εταιρείας.

Να κηρυχτεί άμεσα έκπτωτος ο εργολάβος και, με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, να αποδοθούν απευθείας τα χρήματα στον εργαζόμενο σύμφωνα με τα νομίμως οφειλόμενα.

ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ΟΧΙ στις εργολαβίες.

Άμεση μετατροπή όλων των σχέσεων εργασίας σε μόνιμες και σταθερές, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΜΕΔ