Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Φανφάρες και επιστροφές

 


Καθώς ξεκινάει η περίοδος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, μια απροσδόκητη αίσθηση ικανοποίησης δημιουργήθηκε σε πολλές συναδέλφισσες και συναδέλφους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση και τα μιντιακά της φερέφωνα, που μάλλον πιστεύουν (ίσως δικαιολογημένα) ότι η μνήμη μας είναι αντίστοιχη ενός χρυσόψαρου. Θεωρούν ότι όπως τα συμπαθή ζωντανά έτσι κι εμείς γυροφέρνουμε στη γυάλα μας και φυτοζωούμε περιμένοντας το ελάχιστο μάννα εξ ουρανού για να χαρούμε στην απομόνωσή μας. Με πηχυαίους τίτλους μάς ανακοινώθηκε λοιπόν ότι φέτος οι «μπλοκάκηδες» θα λάβουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου, επειδή για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα ισχύσει εκ των υστέρων φορολογικός συντελεστής 9% αντί του 20% που ίσχυε ως τώρα. Ουδέν καλό αμιγές κακού, βέβαια, γιατί στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα επόμενα 10.000 ευρώ θα ανέβει στο 22% από το 20% που ίσχυε ως τώρα. Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, διδάγματα είναι αυτά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που βγάζουν πολλά, θα πουν μερικοί καλοθελητές. Θα απαντήσουμε εμείς, ποια είναι αυτά τα πολλά; Πολλά σε σχέση με τους μισθωτούς που σφίγγουν τα δόντια με 400 ευρώ τον μήνα; Πολλά σε σχέση με το επίδομα ανεργίας που ποτέ δεν θα δουν οι μπλοκάκηδες, αν τύχει να μην έχουν δουλειά, παρόλο που μπορεί να έχουν πίσω τους χρόνια συνεχούς εργασίας; Πολλά παρά την αυτασφάλιση που αναγκάζονται να πληρώνουν, ένα έξοδο που τους έχει αναγκαστικά μετακυληθεί και ροκανίζει ήδη το 25% σχεδόν του εισοδήματος; 

Να μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια το αφορολόγητο ήταν ο κανόνας για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Γιατί μπλοκάκι με μικτά εισοδήματα 10.000 ευρώ δεν είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που 40% των εισοδημάτων πληρώνονται για φόρους, τέλος επιτηδεύματος (ένα ακόμα πρόσφατο βάρος που τα χρυσόψαρα γρήγορα συνήθισαν) και ασφαλιστικές εισφορές.

Οι μπλοκάκηδες με μικτό εισόδημα 10.000 ευρώ δεν είναι επιχειρηματίες, δεν είναι συνεργάτες, δεν είναι αφεντικά. Είναι εργαζόμενοι στην επισφάλεια, συχνά με ένα βιογραφικό γεμάτο πτυχία, που αγωνίζονται να ζήσουν από αυτό που κόπιασαν να μάθουν. Δεν θα έπρεπε να δίνουν ούτε ευρώ για φόρους. Δεν έχουμε ανάγκη τις φανφάρες σας ούτε τις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις σας με τις χίλιες, όχι και τόσο κρυμμένες, παγίδες.