Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη

  


Μέσα στο καλοκαίρι, στις 20 Ιουλίου, έγινε η πρώτη μετά από δεκαετίες απεργία στην εταιρεία HarperCollins, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους για την αγγλική γλώσσα (που τώρα ανήκει στο συγκρότημα News Corp του Rupert Murdoch): βλ. π.χ. εδώ και εδώ. Τα αιτήματα των απεργών περιλαμβάνουν αύξηση αποδοχών, βελτιώσεις στις παροχές οικογενειακών αδειών κ.ά., αλλά και δέσμευση από τον εκδοτικό οίκο για ποικιλομορφία / διαφορετικότητα στο προσωπικό του (θετικές διακρίσεις σε φύλο, εθνότητα, χρώμα) και ισχυρότερη προστασία του συνδικαλισμού.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικαλιστικού οργάνου Local 2110 of the UAW (United Auto Workers), που αντιπροσωπεύει πάνω από 250 εργαζομένους της HarperCollins στα τμήματα σχεδιασμού, νομικής σύνταξης, μάρκετινγκ, διαφήμισης και πωλήσεων, και της διοίκησης της εταιρείας για μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 2021 όταν έληγε η ετήσια παράταση λόγω πανδημίας της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης. Η εταιρεία, παρότι σημείωσε ρεκόρ κερδών μέσα στην πανδημία, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει διάθεση για συμφωνία. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η απόφαση για απεργία ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους εργαζόμενους (99,5%).

Σχετική ανακοίνωση μπορείτε να δείτε και εδώ.

 


* Το σύνθημα στο μαύρο πλακάτ αναφέρεται σε ένα από τα διάσημα μπεστ-σέλερ του εκδοτικού οίκου, Where the wild things are του Maurice Sendak. Καθώς η αντίστοιχη ταινία έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων, θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ελεύθερα: «Στη χώρα των κακοπληρωμένων μαγικών πλασμάτων».