Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Για τα γεγονότα της 16ης Μαρτίου

 

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική αστυνομική καταστολή στην απεργιακή διαδήλωση που κατέκλυσε τους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη 16 Μαρτίου, και ειδικότερα τη στοχευμένη επίθεση των ΜΑΤ στο κοινό απεργιακό μπλοκ των συναδέλφων της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) με κλομπ, ασφυξιογόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών απεργών. Η επίθεση αυτή έγινε εντελώς απρόκλητα από διμοιρία που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων. Ενώ οι διαδηλωτές προχωρούσαν προς τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα, τα ΜΑΤ εφόρμησαν για να διαλύσουν το απεργιακό μπλοκ, που ήταν απολύτως διακριτό, με τις σημαίες και τα πανό του σωματείου και τα χαρακτηριστικά γιλέκα των εργαζομένων δικυκλιστών.

Σε άλλο σημείο της πορείας, συμβατικό όχημα της Ασφάλειας διεμβόλισε το πλήθος των διαδηλωτών, παρασύροντας και τραυματίζοντας δυο άτομα, ενώ αντίστοιχη επίθεση έγινε και στην οδό Ακαδημίας από γερανοφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

Παρά την αστυνομική βία και τις συλλήψεις, πλήθος κόσμου παρέμεινε για ώρες στους δρόμους του κέντρου και γύρω από τις κατειλημμένες σχολές και τα θέατρα (Πρυτανεία, ΡΕΞ, Ολύμπια, Τσίλερ).

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μαθητές και φοιτητές, που διαδηλώνουν ενάντια στο καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη. Με τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών και τους εργαζόμενους στην Τέχνη που εδώ και τρεις μήνες παλεύουν ανυποχώρητα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους μέσω του Π.Δ. 85. Με όλες και όλους που κόντρα στην ηττοπάθεια, την ανάθεση και την παραίτηση αγωνίζονται για ζωή και αξιοπρέπεια απέναντι σε ένα σύστημα που δολοφονεί στο βωμό του κέρδους, στα Τέμπη, σε "εργατικά ατυχήματα" και στα σύνορα, απέναντι στις πολιτικές της ακρίβειας, της εκμετάλλευσης και του κρατικού αυταρχισμού.

 

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!