Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη κατά της Μ.Κ.Ο. "ΜΕΤΑδραση" (Τετάρτη 29/1)


Η Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑδραση, προνομιακός πάροχος υπηρεσιών διερμηνείας στις συνεντεύξεις ασύλου, απέλυσε εκδικητικά μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. (Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.) και ταυτόχρονα μέλος του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. (Αναλυτικά για την υπόθεση: ΜΕΤΑδραση - Δράση για την εκμετάλλευση της μετανάστευσης [pdf])

Δεν μας ξεγελούν οι πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης και άλλων Μ.Κ.Ο., εργολάβων ενός κράτους στρατοπέδων συγκέντρωσης, συνοριακών φρακτών, “Ξένιου Δία”, κ.ο.κ., οι οποίες, ενώ προβάλλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή είναι έτοιμες να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

Καλούμε σε συμπαράσταση στη δίκη κατά της ΜΕΤΑδρασης: 
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014, δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 9, αίθουσα 16, 9 π.μ.)

* Ακολουθεί το ψήφισμα συμπαράστασης του ΣΜΕΔ (δείτε το και εδώ):

Στις 27 Ιουνίου 2013, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ΜΕΤΑδραση προέβη στην εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Θ. Δ., μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Ο ΣΜΕΔ στηρίζει την αγωγή που κατατέθηκε από τη συνάδελφο κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, αποσκοπώντας συγκεκριμένα στην ακύρωση της απόλυσης.

Μαζί με τους συναδέλφους του ΣΒΕΜΚΟ, καταγγέλλουμε τις πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης και άλλων ΜΚΟ, εργολάβων ενός κράτους στρατοπέδων συγκέντρωσης, συνοριακών φρακτών, «Ξένιου Δία», κ.ο.κ., οι οποίες, ενώ προβάλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Η διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης, εκμεταλλευόμενη την εργασία των διερμηνέων της και την ουσιαστικά επιβεβλημένη πρόσθετη εθελοντική τους απασχόληση, χτίζει το προφίλ του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πατώντας πάνω στην καλή τους θέληση, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους.


Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός της διοίκησης της ΜΚΟ μάς προσβάλλει. Οι διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης εργάζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες και ψυχοφθόρες συνθήκες, σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών και κέντρα πρώτης υποδοχής, προσφέροντας υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: πρόσφυγες, κρατούμενους μετανάστες, θύματα βασανιστηρίων και human trafficking. Οι διερμηνείς επιτελούν το σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό τους έργο, υπό συνθήκες ωστόσο εργασιακής ανασφάλειας και τρομοκράτησης, ενώ αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση σαν αναλώσιμοι και απομακρύνονται όταν αντιδρούν ή δεν δείχνουν απόλυτη ανοχή στις πρακτικές της.
Με οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν δουλεύουμε, υπό οποιοδήποτε καθεστώς, απαιτούμε απαρέγκλιτο σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα, σεβασμό στο έργο και την εργασία που προσφέρουμε.

Ο ΣΜΕΔ στηρίζει την κατάθεση αγωγής εναντίον της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, διεκδικώντας την αναγνώριση της εργασίας των διερμηνέων ως εξαρτημένου χαρακτήρα και την ακύρωση της απόλυσης του απολυμένου μέλους μας ως καταχρηστικής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΜΕΤΑδραση και σε άλλες ΜΚΟ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, να στηρίξουν τον αγώνα της συναδέλφου.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΧΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ