Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Όχι στα νέα φοροληστρικά μέτρα της κυβέρνησης

Πηγή
Ευτυχισμένο το 2014 μάς εύχεται το ελληνικό κράτος με τις νέες ρυθμίσεις, επί το αρπακτικότερον, του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τι να πρωτοθαυμάσουμε από το νέο ληστρικό καθεστώς; Οι αριθμοί έχουν χάσει την έννοιά τους στη φορολογία: «εισφορές», «τέλη» και «πρόστιμα» (γιατί δεν τα λέμε πια ευθέως «μέτρα»…) χιλιάδων ευρώ, ακατανόητες μαύρες μουτζούρες σε λευκό φόντο, επιβάλλονται ελαφρά τη καρδία ύστερα από κάθε «σφάλμα», οσοδήποτε αμελητέο, του φορολογούμενου. Έτσι λοιπόν θα παταχθεί η «φοροδιαφυγή»: με την ανυπαρξία φορολογούμενων δεν θα έχουμε και παραβάτες!

Πρώτο και βασικότερο μέτρο είναι ο νέος συντελεστής φόρου ύψους 26% από το πρώτο ευρώ συλλήβδην για τους τέως αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες (και νυν «ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα», σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Α.Σ.), με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου. Εκτός από αυτή τη βαρύτατη φορολογία, που μας απομυζεί με το έτσι θέλω πάνω από το 1/4 του εισοδήματός μας, επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος που φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι εκπλήξεις, βέβαια, της νέας χρονιάς –για τις οποίες μας ενημέρωσαν οι, επίσης αλλόφρονες, λογιστές μας– είναι ότι επαναφέρεται ύστερα από τρία χρόνια (γιατί φαίνεται ότι «ήρθε η ανάπτυξη»…) η παρακράτηση φόρου 20% για τα παραστατικά κάτω των 300 ευρώ (αλλά συνεχίζουν να εξαιρούνται «περιέργως» οι εταιρείες από την παρακράτηση…), ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελούν τα νέα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ –ακόμα και μηδενικών–, τα οποία ξεκινούν από 1.000 ευρώ! Αν σε αυτά τα εξωφρενικά ποσά προστεθούν και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των νεότευκτων, εκόντων-ακόντων, «επιχειρηματιών», που ξεκινούν πλέον από τις 2.000 ευρώ ετησίως, καταλαβαίνουμε ότι η ύπαρξη νομικά κατοχυρωμένων (με ασφάλιση, βιβλία στην εφορία κλπ.) επαγγελματιών τόσο στον κλάδο μας όσο και σε πολλούς άλλους, αφού πρώτα μας επιβλήθηκε ως υποχρεωτικό εργασιακό καθεστώς, τώρα πια καθίσταται, κυριολεκτικά εκ του νόμου, απαγορευτική.

Πολλές άλλες ακρότητες και εξουθενωτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες προβλέπονται στον νέο Κώδικα, όπως η μηνιαία αναλυτική κατάσταση «πελατών» (ως είθισται να αποκαλούνται στα μέρη μας οι πολλαπλοί εργοδότες…) με ηλεκτρονική υποβολή κ.ο.κ. Αυτό το νέο τερατούργημα γραφειοκρατίας που επιβάλλεται, αν ιδωθεί σε συνδυασμό με το όλο και μεγαλύτερο έλλειμμα πληροφόρησης, καθώς οι νέες ρυθμίσεις εμφανίζονται σωρηδόν και οι αποπνικτικές προθεσμίες δεν δίνουν κανένα περιθώριο επεξεργασίας, θα μας αναγκάσει να πληρώνουμε ξανά και ξανά λογιστές για να ανταποκριθούμε στη μεφιστοφελική εισπρακτική διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών, σε μια περίοδο που τα έσοδά μας γίνονται ολοένα και πιο αμφίβολα. Αυτή είναι μια νέα κυβερνητική έμπνευση για να αντισταθμιστούν τα προβλήματα από τα λουκέτα και τις απολύσεις στις εφορίες: να αυτοελεγχόμαστε μόνοι μας, πληρώνοντας από την τσέπη μας, επί ποινή εξοντωτικών προστίμων και με την απειλή των κατασχέσεων διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας. 

Η επιβολή των νέων μέτρων δεν είναι παρά ένα ακόμα χτύπημα, από τα απανωτά των τελευταίων χρόνων, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πώς μας χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες, «μισθωτούς» ή «ελεύθερους επαγγελματίες» (και πλέον… «επιχειρηματίες»). Το ύψος και το είδος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών φανερώνουν ξεκάθαρα την εν πλήρη εξελίξει προσπάθεια του κράτους να καταργήσει τελικά τόσο τους μισθωτούς όσο και τους αυτοαπασχολούμενους «ελεύθερους επαγγελματίες», πριμοδοτώντας αποκλειστικά τις μεγάλες εταιρείες. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει μάλλον να γίνουμε επισφαλείς υπάλληλοι-σκλάβοι με 20 ευρώ το 8ωρο (και αν…), «απασχολούμενοι» σε «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», ή να παραμείνουμε επ’ αόριστον στην ανεργία, φυτοζωώντας και προσμένοντας απλώς μια δουλειά με τους επαχθείς ή και χυδαίους όρους που θα μας επιβάλλει ο κάθε εργοδότης, αξιοποιώντας στο έπακρο τις απεριόριστες δυνατότητες εκμετάλλευσης που του έχει παραχωρήσει ο πιο ασύδοτος συλλογικός εργοδότης: το κράτος. Και εν μέσω αυτής της θύελλας φοροληστρικών μέτρων, πρέπει να ακούμε και διάφορους κυβερνητικούς φωστήρες να μας κάνουν πλάκα παροτρύνοντάς μας «να γίνουμε εταιρείες»! Όπου «εταιρεία» βέβαια, στη νεοφιλελεύθερη φαντασία, σημαίνει την απεμπόληση κάθε εργασιακού, επαγγελματικού και ασφαλιστικού δικαιώματος, την παράδοση στον «ελεύθερο ανταγωνισμό» με κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες και την υποταγή τελικά στη μοίρα μας.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Το πηγάδι αυτό δεν έχει πάτο ούτε διέξοδο, αν δεν αντισταθούμε στην επιβολή κάθε μέτρου που έχει ουσιαστικά σκοπό να μας αφανίσει. Ας μη δώσουμε σε κανέναν ιθύνοντα την ικανοποίηση να γελάει καθώς μας παρουσιάζει, σε χιλιάρικα πλέον, αυτά που θεωρεί ότι «χρωστάμε». Αν δεν δεχτούμε τα μέτρα αυτά, τα χιλιάρικά τους θα παραμείνουν αυτό που ήταν εξαρχής: σκέτες μουτζούρες σε λευκό φόντο.

Ως Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλούμε όλους τους συναδέλφους, όπως και κάθε εργαζόμενο-επαγγελματία και κάθε συλλογικό φορέα από όλους τους θιγόμενους κλάδους (δικηγόρους, μηχανικούς, τεχνικούς, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς κ.ο.κ.), να αντιταχθούμε από κοινού στα εκδικητικά αυτά φοροληστρικά μέτρα, που μόνο σκοπό έχουν να μας οδηγήσουν στην ένδεια και την εξαθλίωση.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ