Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Μην εκβιάζετε τα αφεντικά σας!
«Πριν από πέντε χρόνια περίπου, με τη λήξη των παρεμβάσεων και της διεκδίκησης δεδουλευμένων, ενσήμων αλλά και επαναπροσλήψεων συναδέλφων στα μαγαζιά Σαλαντίν και Βοτανοπωλείο, το ΣΣΜ ενημερώθηκε ότι είχε ξεκινήσει προανάκριση για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης και ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω απόπειρα εναντίον 7 μελών του. Οι μηνυτήριες αναφορές είχαν γίνει από τα αφεντικά του Σαλαντίν και του Βοτανοπωλείου και την υπόθεση είχε αναλάβει τότε το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος!».

Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων (ολόκληρη εδώ) για μια υπόθεση με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς απειλεί να περάσει σε νέο στάδιο την ποινικοποίηση της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής δράσης.

«Όμως και η ίδια η δίκη», αντιγράφουμε μια μεστή παράγραφο από τον τύπο, «που ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου έπειτα από μακροχρόνιες καθυστερήσεις και συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, είναι εξίσου διαφωτιστική. Μας διδάσκει κυρίως το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν, σε ψεύδη, στρεψοδικίες, ακόμα και χυδαιότητα, τα λεγόμενα “μικρομεσαία” αφεντικά του επισιτισμού, με τη συνδρομή μηχανισμών της Ασφάλειας, όπως το Τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος, και μεθόδους που θυμίζουν νονούς της νύχτας.»

Για τα θαυμάσια πράγματα που ακούστηκαν στις 19 Δεκεμβρίου στο δικαστήριο, βλ. την προηγούμενη ενημέρωση του ΣΣΜ, ενώ για τη χτεσινή διαδικασία, υπάρχει ρεπορτάζ στην πόλη Κ. Θα σταθούμε μόνο στο πιο διασκεδαστικό, κατά μία έννοια, σημείο: τα αφεντικά του Σαλαντίν και του Βοτανοπωλείου θεώρησαν ότι βρήκαν τον ιδανικό μάρτυρα κατηγορίας στο πρόσωπο του Δημήτρη Τυρολόγου, πρώην συνιδιοκτήτη του καφέ-μπαρ Scherzo, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για ξυλοδαρμό εργαζομένου αλλά και για «ρίψη πυροβολισμών» (πυροβόλησε 5 φορές στον αέρα, με επαναληπτική καραμπίνα, για εκφοβισμό στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων). Ο Τυρολόγος πίστεψε ότι ήταν η κατάλληλη περίσταση για να κλαφτεί: «Το κάνουνε επάγγελμα, πουλάνε προστασία [τα μέλη του ΣΣΜ] ... Έκλεισε το κατάστημα [Scherzo], γιατί μια φορά τη βδομάδα είχαμε επισκέψεις από τα παιδιά». Όμως, όπως διόρθωσε αμέσως η συνήγορος υπεράσπισης, η αλήθεια είναι ότι το κατάστημα έκλεισε αφού ο πρώην συνέταιρος της εν λόγω επιχείρησης είχε υποβάλει αίτηση λύσης της εταιρίας, καταλογίζοντας παραβατική συμπεριφορά στον Τυρολόγο (αποδειγμένη ρευματοκλοπή), με αποτέλεσμα η εισαγγελέας να παρατηρήσει ότι «έχουν εγερθεί υπόνοιες καθαρής ψευδορκίας» του συγκεκριμένου μάρτυρα.

Όμως, όσο κακοστημένη κι αν είναι η κατηγορία και όσο αστεία κι αν ακούγονται τα παράπονα των οπλοφόρων τραμπούκων, ο κίνδυνος από τέτοιες μεθοδευμένες δικαστικές διώξεις παραμένει και η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία, η γνωστή: αγωνιστική αλληλεγγύη των εργαζόμενων. 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Φεβρουαρίου, με την ολοκλήρωση των απολογιών, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και, πιθανότατα, την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης (κτίριο 13, αίθουσα 106, των Δικαστηρίων της Ευελπίδων, 9 π.μ.). 

 ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ 

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ